Informatiebijeenkomst voor potentiële Wikipedia-schrijvers in de Tielse bibliotheek. Toos Groen achter de laptop, naast Michelle van Lanschot.
Informatiebijeenkomst voor potentiële Wikipedia-schrijvers in de Tielse bibliotheek. Toos Groen achter de laptop, naast Michelle van Lanschot. (Foto: Corien Remijn)

Herstart Wiki Café: 'Nu nog wat meer vrouwen en jongeren'

Wikipedia, de wereldwijde online encyclopedie, wordt gemaakt en bijgehouden door duizenden vrijwilligers en enkele beroepskrachten. Op donderdag 11 juli was er in de Tielse bibliotheek een informatiebijeenkomst voor mensen die overwegen om mee te gaan doen als schrijver, fotograaf of onderzoeker. Het leverde een nieuwe start op voor het Wiki Café.

Door Corien Remijn

Tiel - "Er staan soms dingen op Wikipedia die volgens mij echt niet kloppen" moppert één van de aanwezigen, "en daar wil ik wel wat aan doen!" Ook hij is van harte welkom, want alle nieuwe teksten worden vóór publicatie eerst op een overlegpagina achter de schermen kritisch bekeken door andere bewerkers. Michelle van Lanschot van Erfgoed Nederland, die de presentatie verzorgt, legt uit: "Iedereen mag bijdragen leveren maar er zijn wel duidelijke afspraken over de kwaliteit en bronvermelding. We schrijven zo neutraal mogelijk, het gaat dus niet om de mening van de schrijver."

Herstart Wiki Café

Van de acht nieuwelingen op de informatiebijeenkomst besluit de helft ter plekke om mee te gaan doen. Het zijn vooral mannen van middelbare leeftijd en ouder die kennis willen delen over historische onderwerpen. Toos Groen uit Tiel, een ervaren Wiki-vrijwilliger, legt uit: "Oudere heren zijn oververtegenwoordigd en dat zie je terug in de onderwerpen in Wikipedia. Dat zien we graag anders. Vanaf 15 jaar is iedereen welkom en je hoeft zelf echt geen deskundige te zijn." Er is al eerder een groepje actief geweest in Tiel om de collectie van het Flipje- en Streekmuseum in Wikipedia te zetten. In de nieuwe groep kiezen de vrijwilligers hun eigen onderwerpen. Het is de bedoeling dat de Tielse bibliotheek vanaf september hun vaste ontmoetingspunt wordt. Pakweg één keer per maand komen de schrijvers en fotografen daar bij elkaar in het Wiki Café om kennis te delen en aan hun eigen bijdragen te werken. Groen: "Samen aan de slag zijn is ook gezelliger. Er is ook al een gezamenlijke fotosafari langs historische monumenten in Tiel gepland. Nu alleen nog wat meer vrouwen en jongeren erbij."

Meer berichten