Linda en Andrea van de Wal, wat begon als een grapje eindigde in veel trainen en twee volle dagen meelopen, daarna helaas uitval.
Linda en Andrea van de Wal, wat begon als een grapje eindigde in veel trainen en twee volle dagen meelopen, daarna helaas uitval. (Foto: )

'Nu eerst mijn knie laten genezen'

Het begon als een grapje. Vorig jaar toen moeder en dochter langs de lijn een bevriende wandelaar aanmoedigden. Dinsdag 16 juli gingen ze samen op pad. Na veel trainen. En niet zo maar, want het grapje werd een sponsorloop voor het KWF.

Door Marjon de Lange

Wadenoyen - De Nijmeegse vierdaagse is van dinsdag tot en met vrijdag. Op donderdag vielen er 1100 wandelaars uit. Helaas was Linda één van hen. "Ik had al langer last van mijn knie. Ik ging daarvoor al naar de fysiotherapeut. Ze weten niet wat het is want ik heb het niet bij een bepaalde beweging en soms als ik bij de therapeut ben dan is het juist over", vertelt ze. "Ik wilde het zo graag, maar ik voelde woensdag al dat het niet goed zat. Donderdagmorgen zijn we wel gestart maar al na een paar honderd meter moest ik het opgeven."

Ontmoetingen

Ondanks dat werd het een ervaring om nooit te vergeten. "Het was heel bijzonder, de saamhorigheid is zo groot. Iedereen praat met elkaar en iedereen helpt elkaar. We hebben bijzondere mensen ontmoet, zoals een oma van 81 die de vierdaagse nog op haar bucketlist had staan. Ze was er speciaal voor uit Australië gekomen!" Linda en haar moeder, Andrea, hebben ook de oudste deelnemer (92 jaar) ontmoet. Andrea heeft veel bewondering voor de ouderen die meelopen. "Het is toch een lange en zware wandeltocht." Linda kreeg een omhelzing van een vreemde man. "Hij stond daar midden op het parcours met een bord met 'gratis knuffels' erop, Ik kreeg een omhelzing! Je wordt overal toegejuicht en aangemoedigd." Bijzonder was zeker ook de woensdag met haar familie langs het parcours samen met moeders vriendin die in 2018 meeliep.

Trainen

"Ik ben helemaal niet zo'n wandelaar. Mijn schoolvriendinnen en docenten vonden het heel bijzonder. Want tijdens de gym ben ik niet vooruit te branden en nu ging ik vrijwillig zoiets doen", vertelt Linda. Andrea vult haar aan: "Mede daarom kozen we ervoor er een sponsorloop van te maken, om een extra motivatie te hebben. Je kunt op de website van de vierdaagse je aanmelden als sponsorloper. Je kunt kiezen uit een aantal goede doelen." Linda koos voor het KWF omdat haar docent op school over de vreselijke ziekte vertelde en iedereen wel iemand kent die het heeft of gehad heeft. "Ik vind het vooral heel erg als er iemand aan dood gaat terwijl er geen onderzoek naar die ziekte gedaan is", zegt ze. Ze wandelde ruim 600 euro bij elkaar.

Genezen

Of ze volgend jaar weer mee gaat doen laat ze even in het midden. "Er ging toch wel heel veel tijd inzitten. Mijn moeder en ik deden mee aan allerlei georganiseerde wandelingen en brachten zo vele zaterdagen door." Het ging ook ten koste van haar sociale contacten. "Ik moest vaak vroeg naar bed omdat ik de volgende dag weer moest wandelen. Ik weet dus niet of ik het zo snel weer ga doen, eerst maar mijn knie laten genezen."

Meer berichten