Burgemeester Grootheest en voorzitter Zielhorst toosten op de viering 300 jaar Verhofstadtorgel.
Burgemeester Grootheest en voorzitter Zielhorst toosten op de viering 300 jaar Verhofstadtorgel. (Foto: Theo van Dam)

Toosten met internationale solist

Dinsdag 23 juli was het precies 300 jaar geleden dat het Verhofstadt-orgel in de Grote of Barbarakerk was geplaatst. Reden voor een feest met de internationaal bekende organist Guy Bovet (Zwitserland) , die als thema voor zijn optreden koos “Celebrity Recital”

CULEMBORG - Op verzoek van de Stichting had Guy Bovet de afgelopen maanden gewerkt aan een opdrachtcompositie voor het Verhofstadt-orgel. Bovet zal het werk tijdens het concert zélf in première brengen. De nummers die hij speelde waren Guillaume Gabriel Nivers uit de 17e eeuw, Juan Cabanilles (1644-1712) en een werd van Johann Sebastiaan Bach (1685-1750) voor de pauze. Na de pauze werd een werk van Wolfgang Amadeus Mozar (1756-1791) gespeeld met als laatste nummer de première de opdrachtscompositie van Cantio Neerlandica van Guy Bovet zelf.

Anders dan gebruikelijk was er tijdens het optreden een pauze ingelast, waarin burgemeester Gerdo Grootheest de geschiedenis van het jubilerend orgel vertelde en de aanwezigen feliciteerden met dit kostbaar bezit in Culemborg. Voorzitter Anthony Zielhorst benadrute het belang van het orgel en wilde graag met de aanwezigen en de burgemeester proosten op 300 jaar Verhofstadt-orgel.

Na afloop van dit alles was er een dankbaar applaus voor de organist, die het publiek liet genieten van de mogelijkheden die het orgel biedt.

Meer berichten