Foto:

Maaltijd voor duizend gasten in Culemborg

Culemborg - Culemborg is de Barbara-stad. Liefst drie Barbarakerken staan er in een straal van honderd meter. Toeristen en ook Culemborgers staan geregeld voor de verkeerde deur. Houd het maar eens uit elkaar: de katholieke Barbara, de oud-katholieke Barbara en de protestantse Barbara! Gelukkig gaat het over een en dezelfde heilige, een vrouw die van uit het verre Klein-Azië zich genesteld heeft aan de Lek. Speciale voorliefde heeft ze voor vuurwerkmakers en de explosievendienst (beiden Culemborgse specialiteiten) maar ook klokkenmakers, metselaars en timmerlieden en nog wat nuttige beroepen hebben haar volle aandacht. Haar beeld blikt van de Binnenpoort neer op het Culemborgse dagelijkse gewoel.

Barbaramaaltijd

Zondag 8 september staan de deuren van de protestantse Barbarakerk wijd open. Heel de stad is van harte uitgenodigd voor een maaltijd tussen 13.00 en 17.00 uur. Is het een lunch of een brunch? Noem het maar een maaltijd. Het verhaal achter deze gebeurtenis is te mooi om niet te vertellen. Barbara is opgesloten door haar vader in een toren. Haar bewakers behandelen haar slecht maar hebben zelf ook honger. Barbara bidt voor hun nood en engelen brengen groenten, fruit en kruiden uit het paradijs en brood dat overbleef van de wonderbare spijziging. Iedereen smulde. Kortom een wonderlijke maaltijd en 18 eeuwen later is het dat ook in Culemborg. Want werkelijk iedereen is welkom. Loop de kerk binnen op een moment dat het uitkomt. De vegetarische veldgroentesoep, gevuld met knapperige kruiden, knapperig oosters brood, fruit en dadels liggen klaar voor alle deelnemers. Ga zitten aan de lange tafels in de kerk en smul als een de bewakers. Een prachtige gelegenheid, zo vindt de organiserende stichting De Roos van Culemborg, aan het begin van een nieuw seizoen voor ontmoeting en bijpraten. Iedereen is welkom en kan blijven, zolang als gewenst, om te eten, te praten en te luisteren naar muziek.

Veel muziek

Net als toen is er veel muziek. Op de hele uren kleine tien minuten durende eetlustopwekkende concertjes van het Culemborgs Mannenkoor, het Culemborgs Kamerkoor en Zaffre. Tussendoor de middeleeuwse speellieden van Altegaer. 16.00 uur een stevige uitsmijter met Deining. Het kost niet, er wordt geen toegangsprijs geheven. Wel zit er aan de deur een hele zielige bedelaar. Alleen een hart van steen gaat hem voorbij. Informatie: Grote of Barbarakerk, Grote Kerkstraat 2, 13.00-17.00 uur, toegang vrij, www.deroosvanculemborg.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden