Bijna volle maan stoorzender voor zichtbaarheid meteorenzwerm Perseïden

In de nacht van maandag 12 op dinsdag 13 augustus is het jaarlijkse maximum van meteorenzwerm de Perseïden te zien. Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zijn tegen het einde van de nacht, rond 4 uur, circa 65 meteoren per uur te verwachten. Deze periode van goede zichtbaarheid is met minder dan een uur echter bijzonder kort. In de nacht voor het maximum zijn gedurende een uur tot circa 45 vallende sterren zichtbaar. De meteoren zijn met het blote oog te zien vanaf een onbewolkte, donkere plek. 

Vallende sterren zijn lichtflitsen die af en toe aan de sterrenhemel verschijnen. De flitsen hebben echter niets met sterren te maken. Ze worden veroorzaakt door ruimtepuin, vaak niet groter dan een zandkorrel,dat circa 100 kilometer boven ons hoofd in de aardatmosfeer terecht komt. Door de hoge snelheden wordt de lucht vóór zo'n gruisdeeltje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht, wat wij zien als een flitsje. De snelheden van de Perseïden zijn meestal meer dan 200.000 km/uur. De Perseïden kenmerken zich door hun helderheid en snelheid, en incidenteel nalichtende sporen.

De Perseïden zijn vernoemd naar het sterrenbeeld Perseus, waar de vallende sterren vandaan lijken te komen. Dit sterrenbeeld staat bij ons 's nachts hoog boven de noordoostelijke horizon. De meteorenzwerm bestaat uit achtergelaten puin van de komeet Swift-Tuttle. Doordat de aarde in haar baan om de zon door de puinwolk beweegt, zien wij deze meteorenzwerm ieder jaar rond dezelfde datum.

De Perseïdenzwerm valt dit jaar niet zeer gunstig, doordat de Maan bijna vol is en in de nacht van het maximum flink stoort, totdat deze tegen 4 uur onder gaat. Kort daarna begint het te schemeren, zodat de periode van duisternis, waarin de meeste meteoren zichtbaar zijn, minder dan een uur duurt. In de ochtend van maandag 12 augustus, dus vóór het maximum, gaat de Maan nog eerder onder, waardoor tussen 3 en 4 uur tot ongeveer 45 meteoren te zien zijn. Om de meteoren zelf waar te nemen is geen speciale apparatuur nodig; het blote oog, een heldere hemel en een donkere waarneemplaats volstaan.

hemel.waarnemen.com is een niet-commerciële website met hemelverschijnselen die met eenvoudige middelen (blote oog, verrekijker, amateurtelescoop) zichtbaar zijn vanuit Nederland en Vlaanderen. Dr. Marc van der Sluys is sterrenkundig onderzoeker in Nijmegen en redacteur van hemel.waarnemen.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden