De groep van het Jeugd Rode Kruis in Culemborg met begeleiders klaar voor vertrek
De groep van het Jeugd Rode Kruis in Culemborg met begeleiders klaar voor vertrek (Foto: Henk Wesker)

Jeugd Rode Kruis Culemborgdeelnemer aan internationaal kamp

In de week van 3 t/m 11 augustus heeft de Jeugd Rode Kruis groep uit Culemborg voor het tweede jaar op rij deelgenomen aan een internationaal Jeugd Rode Kruis kamp. Deze vond dit jaar plaats in Hürben (Giengen) in het zuiden van Duitsland. Naast de Jeugd Rode Kruis groepen uit Culemborg en Hürben namen er ook Jeugd Rode Kruisers uit Berghausen en Gerstetten (ook beide Duitsland) deel.

Culemborg - Deze kampweek was het hoogtepunt van een internationaal uitwisselingsproject tussen het Rode Kruis afdeling Culemborg en het Duitse Rode Kruis afdeling Hürben. Deze week stond in het teken van relevante thema's binnen het Rode Kruis zoals solidariteit, hulpverlening en samenwerking. Door middel van verschillende programmaonderdelen leerden de jeugdleden, ondanks de taalbarrière, goed met elkaar samen te werken en leerden zij van elkaars sterkte punten. Tijdens de week kwamen relevante thema's zoals humanitair oorlogsrecht, de vluchtelingenproblematiek, noodhulp en culturele verschillen aan bod. Het project werd medegefinancierd door de Europese Unie middels Erasmus+ Jeugd. Dit programma biedt subsidies aan jeugd- en jongerengroepen om projecten te organiseren welke bijdragen aan de ontwikkeling van vaardigheden en competenties door niet-formeel leren.

Tijdens deze week, aan welke ruim 35 jeugdleden deelnamen, verbleven alle deelnemers gezamenlijk op een tentenkamp bij de lokale atletiekvereniging. Het programma bestond uit verschillende onderdelen waaronder teambuilding, simulatiespellen en cultuur. Om elkaar kennis te laten maken met de lokale gebruiken waren er zowel een Duitse als een Nederlandse avond gepland. De Nederlandse avond werd natuurlijk passend aangekleed met een overvloed aan oranje. Onder het genot van een aantal Nederlandse lekkernijen. Ook werd er enthousiast gekoekhapt, gespijkerpoept en zakgelopen. Daarnaast was er ook voldoende tijd voor sport, spel en ontspanning. Tijdens deze week zijn er ook vriendschappen ontstaan tussen de verschillende jeugdgroepen, waardoor telefonisch contact nog altijd in volle gang is. De week werd afgesloten met een Rode Kruis thema-dag waarbij alle verschillende aspecten van noodhulp van het Duitse Rode Kruis zich presenteerden.

Meer berichten