De voorstelling Blauwbaard leverde twee voorstellingen op die uitverkocht waren.
De voorstelling Blauwbaard leverde twee voorstellingen op die uitverkocht waren. (Foto: Theo van Dam)

Succesvolle voorstellingen voor Blauwbaard

CULEMBORG – Dat de voorstelling van Blauwbaard één van de topacts is van de NJO Muziekzomer Gelderland is, bleek op woensdag- en donderdagavond in de Gelderlandfabriek. Er waren maar liefst twee voorstellingen van het gelijknamige sprookje uit Moeder de Gans verhaalt over een wrede man die een groot geheim met zich meedraagt. Met de vrouwen van Blauwbaard die op zoek gingen naar dit geheim liep het steeds slecht af. Ook Judith (Hanneke Last), de vrouw die ondanks Blauwbaards (Micka Karlsson) slechte naam tóch met hem trouwt, kon het niet laten op zoek te gaan naar zijn geheim. Als Blauwbaard van huis is zwerft ze van kamer naar kamer totdat zij een vreselijke ontdekking deed…

Thomas Dulfer, young artist in residence creëerde met Blauwbaard een Gesamtkunstwerk waarin de muziek uit de opera Ariane et Barbe-Bleue van Paul Dukas, acrobatiek, dans, theater en visuals samenkomen. Het resultaat was een spectaculaire, maar ook poëtische voorstelling waarin de uitvoerende kunstenaars zich afvragen waarom we geheimen, en dan vooral de geheimen van anderen, zo onweerstaanbaar vinden. Kun je iemand helemaal kennen? Dit alles werd uitgevoerd met een orkest, dat inspeelde op de scène’s die voor het orkest werden uitgevoerd. Tijdens de twee voorstellingen was de tribune geheel bezet en zij genoten van hetgeen er geboden werd tot aan de laatste minuut. Een dankbaar en staand applaus was de beloning voor de uitvoerdende artiesten.

Deze productie wordt mede mogelijk gemaakt door de BNG Bank Muziekprijs, het Frank van der Wal Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds via het Mozart/Wagner Fonds, Aafje Heynis Fonds, Mikosara Fonds, Georgina Fonds en Jonge Musici Fonds.

Meer berichten