De eigenaresse van KokenOpHout, Emilie van der Woerd, met een aantal cederhouten plankjes tegen een dito wand. (foto: Arno voor de Poorte)
De eigenaresse van KokenOpHout, Emilie van der Woerd, met een aantal cederhouten plankjes tegen een dito wand. (foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

Al meer dan 100.000 planken uit Asch

KokenOpHout levert unieke cederhouten planken die extra smaak aan je gerechten geven. Op elke barbecue en in de oven. Onderneemster Emilie van der Woerd (47): "Ik wil ieders culinaire leven veraangenamen."

Door Arno voor de Poorte

Asch - KokenOpHout is een verborgen parel. Letterlijk en figuurlijk. Weinigen weten dat hier jaarlijks meer dan 10.000 kookplanken het atelier verlaten en hun weg vinden naar de tussenhandel en eindconsument. De meeste navigatiesystemen beginnen luid te protesteren tijdens het intikken van het adres. Het paradijselijk gelegen bedrijf ligt namelijk in een oase van rust op de plaats waar vroeger het voetbalveld van Asch lag.

Emilie vertelt: "Ongeveer vijftien jaar geleden waren mijn man en ik op reis door Canada. Daar zagen we het cederhout dat ze in restaurants gebruiken om zalm op te bereiden. We besloten toen om die cederhouten planken in Nederland op de markt te gaan brengen." Eerst heeft Emilie die als ovenplanken in de handel gebracht, maar twee jaar later ook als barbecueplanken, omdat dit toen steeds aan populariteit won in ons land. "Eigenlijk kun je er alles op bereiden. Nou ja, geen soep natuurlijk", lacht Emilie, "maar wel vlees, vis, groenten en fruit." Cederhout geeft een lekkere geur af. Dat begint al als je het licht verwarmt. De combinatie met het garen van je gerechten in de oven of op de barbecue is daardoor extra smakelijk. "Het is een gezonde manier van koken. Er is geen olie of boter bij nodig. Je weekt de plankjes van tevoren in water. Die planken geven dat bij verhitting af, dus als het ware stoom je je gerechten", doceert Emilie.

Vlucht

Emilie is gewoon thuis begonnen. Ze had nooit durven dromen dat het zo'n vlucht zou nemen. "Ik doe dit nu ruim tien jaar. Zonder marketingplannen of iets dergelijks. Gewoon gestart met mijn hart. Overal waar ik zakelijk kom, ontmoet ik gelijkgestemden. Daar is de sfeer meteen goed." Emilie haalt veel energie uit het maken van cederhouten kookplanken. Het ontspant haar enorm. "Ik kan me erbij ontladen en opladen tegelijk. Het contact met klanten en leveranciers vind ik heel leuk. Ik ben voor mijn werk veel buiten Dat bevalt me ook erg goed." Meraqi in Beneden Leeuwen heeft een jonge chef die heel enthousiast is over de mogelijkheden die de kookplanken van KokenOpHout bieden. Dat geldt ook voor Santé uit Geldermalsen, Oostendorp uit Tiel en Jumbo Mudde uit Maurik. Ook als kerstgeschenk zijn de planken van KokenOpHout geschikt. Emilie lasergraveert ze met logo's vanaf twintig stuks.

Duurzaam

De ovenplanken gaan jaren mee. KokenOpHout is een CO2-neutraal bedrijf. "Mijn bedrijf compenseert de jaarlijkse CO2-uitstoot ruim door de aanleg en instandhouding van nieuw Nederlands bos. Hiermee toont KokenOpHout aan dat de bedrijfsprocessen niet bijdragen aan klimaatverandering", aldus Emilie.

www.kokenophout.com

Meer berichten