DEPOSIT, de winnaar van de Parel van de Betuwe, staat garant voor een rauw, energiek en eigenzinnig optreden. (foto: Stef van Gelderen)
DEPOSIT, de winnaar van de Parel van de Betuwe, staat garant voor een rauw, energiek en eigenzinnig optreden. (foto: Stef van Gelderen) (Foto: )

Geen extra druk voor debuterend Deposit

Traditiegetrouw mag de winnaar van de bandwedstrijd De Parel van de Betuwe optreden op Appelpop. Dit jaar valt die eer te beurt aan de Burense hardcoreformatie Deposit.

Door Arno voor de Poorte

Buren - Op zaterdag 14 september trapt Deposit de tweede dag van Appelpop af om 13.30 uur op de Rabostage. Voor de drummer van de band, de Burense Dieter Kieft, gaat er een droom in vervulling. "Niet verwacht dat dit zou gebeuren. Zo gigagaaf dat we mogen optreden op het grootste gratis tweedaagse festival van Nederland. Ik kan me nog goed herinneren dat ik als kleine jongen in de buggy door papa en mama werd voortgeduwd van band naar band, twee kleine tenten op de kade, dat was het toen. En nu staan we tussen grote namen als Within Temptation, De Staat en Racoon."

Bassist Erik Jeroense, alias Peer, is één van de twee Tielse connecties uit de band. "Voor mij is het zeker bijzonder. Niet alleen omdat Tiel mijn woonplaats is, maar ook omdat we hier meer shows hebben gedaan. Ik voel geen extra druk, ondanks dat Appelpop een megagroot festival is. Ik vind het wel heel mooi dat we dit bereikt hebben."

Mark van Gelderen uit Geldermalsen, de frontman en zanger van de band, bereidt zich voor op Appelpop zoals op alle optredens. Hij is zeker van plan om het publiek te trakteren op een aantal atletische hoogstandjes. "Ik betrek de fans altijd bij onze optredens. Die gasten aanvuren tot het formeren van een stevige pit is altijd geweldig om te doen." Hij bekijkt aanstaande zaterdag de barrièreafstand. "Afhankelijk daarvan duik ik het publiek in; dat moet ik nog op me laten afkomen. Ik wil wel graag heel blijven."

Martijn Lievense, de tweede Tielse connectie en leadgitarist, vindt het supertof om in zijn home town te spelen: "Geen speciale voorbereidingen", zegt hij cool, "dan zal er ook niets fout gaan. Voor mij een 'gewone' show."

De mannen van Deposit hebben de laatste twee jaar groeistuipen gehad. Naast optredens in den lande heeft de band in maart van dit jaar een EP uitgebracht: 'Self Medicated'. Dat is een tijdrovend proces geweest, omdat ze alles zelf doen: de productie, het hoesontwerp plus het schrijven, opnemen en mixen van de songs. Hun inspiratie halen de bandleden uit het dagelijks leven. De nummers gaan over de liefde, hebzucht en relatie-issues. Deposit speelt een mix van metal, punk, rock en vocale hiphoplintjes. Dit mondt uit in wat ze zelf 'hardcore punk' noemen. Sinds 2015 heeft de band een vaste schare fans opgebouwd. En nu zijn ze er klaar voor om de grote podia te bestormen. Het plezier in het spelen en het creatieve proces blijven echter voorop staan. "We zijn bezig met het schrijven van nieuw materiaal", zegt Martijn daarover.

De programmeurs hebben Deposit gepland tussen 13.30 en 13.50 uur. "Dat is twintig minuten, terwijl we een een set van 25 minuten hebben. Een knap man die ons belet om onze gig helemaal af te maken. Ze moeten ons van het podium afslaan", aldus Dieter.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden