De nieuwe voorzitter van de oranje-zwarten uit het Oranjestadje: "Ik ken de weg in het politieke landschap." (Foto: Ramona Veenis)
De nieuwe voorzitter van de oranje-zwarten uit het Oranjestadje: "Ik ken de weg in het politieke landschap." (Foto: Ramona Veenis) (Foto: )

SV Buren kiest voor vrouw aan de top

Sinds 30 augustus heeft voetbalvereniging SV Buren als eerste club in de regio een vrouw als voorzitter. Riny Veenis-Missler (62) denkt altijd een paar stappen vooruit: "Ik heb mijn plannen al klaar; ik informeer mezelf heel goed vooraf."

Door Arno voor de Poorte

Buren - De plaatselijke voetbalvereniging SV Buren heeft een zeer ervaren bestuurder in de kantine gehaald. Riny Veenis heeft jaren van bestuurlijke ervaring in haar rugzak. En daar komen nog steeds stevige klussen bij. Na haar aftreden als raadslid en CDA- voorzitter is ze gevraagd om de voorzittershamer van Henry van Mourik over te nemen.

Ze heeft toegezegd om de komende bestuursperiode aan te blijven en binnen de taakstelling van de BVV de samenwerking te zoeken met andere verenigingen. "Daarna blijf ik net zolang als de club me nodig heeft. Meldt iemand zich die het graag overneemt in die tijd, dan maak ik plaats. Eerst SV Buren op de rit; daarna zien we wel weer verder", houdt ze alle opties open.

Waar de nieuwe voorzitter ook open over is, is dat ze 'niks met voetbal heeft'. "Ik heb wel heel veel met verenigingen. Die vormen in mijn beleving de ruggengraat van de gemeenschap. Het doet mij zeer om te zien dat die het, vooral financieel, erg moeilijk hebben." Riny doelt hiermee op het gegeven dat verenigingen heel veel doen voor hun leden, terwijl ze steeds minder ondersteuning vanuit de gemeente ontvangen. "Als je geen subsidies meer verstrekt en je laat clubs wel leges betalen, dan steek je de kaars aan twee kanten aan."

Kwaliteiten

Riny is een strategische denker die altijd een paar stappen vooruit kijkt. En ze luistert heel goed naar de belanghebbenden. Ze is goed in het analyseren van probleemstellingen, kan deze goed verwoorden en op papier zetten. Bovendien weet ze 'hoe de hazen lopen'. "Ik weet waar de informatie te halen is. Het bestuur is heel gedreven en verzet bergen werk. Dat is nodig om van SV Buren een meer open vereniging te maken."

Alle verenigingen in Buren zitten in dit proces dat door de gemeente is aangeslingerd. "Mensen in hun waarde laten, dan krijg je veel voor elkaar", is de overtuiging van de nieuwe voorzitter. "Besturen is nooit eenrichtingsverkeer. Ik ben heel toegankelijk. Iedereen kan altijd bij me aankloppen."

Riny is een ambassadeur van het gedachtegoed dat iedereen een gelijke behandeling verdient. "Ik ben ervoor om iedereen die binnenkomt te accepteren: jongens én meisjes, licht én donker, Nederlands- én anderstalig. Wat mij betreft zijn alle elftallen even belangrijk. Tenslotte komt iedereen hier voor voetbal; dat is het verbindende element." Verder is Riny voorstander van hard werken en veel lachen. "Maar ik houd iedereen wel aan zijn of haar verantwoordelijkheden."

Streven

De verse voorzitter heeft de doelstelling om SV Buren op zijn minst op de kaart te houden. "Dat houdt in dat ik niet noodzakelijk naar 'meer' streef. SV Buren hoort gewoon een gezellige club te blijven waar het leuk en fijn is voor iedereen om te komen en te blijven."

Meer berichten