Het Madrigaal koor treedt op in de Sint Maartenskerk. Hier treft u ook kunstenaars en het Tiels carillon aan. (foto: Fred Reulink)
Het Madrigaal koor treedt op in de Sint Maartenskerk. Hier treft u ook kunstenaars en het Tiels carillon aan. (foto: Fred Reulink) (Foto: Fred Reulink)

Tielse entertainment voor oog en oor

Het is de organisatie van de open monumentendag Tiel gelukt om een programma neer te zetten voor dit leuke evenement op zondag 15 september aanstaande. Het landelijke thema van die dag is 'Plekken van Plezier'.

Door Marjon de Lange

Tiel - Het viel niet altijd mee om het landelijk thema te volgen. Er is echt wel genoeg plezier in Tiel te vinden. De vraag was hoe je dat verbindt met een monument. En dat monument moet ook nog open zijn, dat wil zeggen dat bezoekers van de open monumentendag een kijkje binnen moeten kunnen nemen. Gelukkig waren er genoeg ideeën. In de meeste van de deelnemende monumenten is straks een vorm van entertainment, voor het oor, het oog en zelfs voor de dorst!

Samenwerking

De werkgroep heeft aantal Tielse organisaties om zich heen verzameld die voor extra plezier in de monumenten gaan zorgen, vaak geheel belangeloos. Zoals de opening om 12.00 uur. Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek geeft dan de aftrap. Hij laat de zoete klanken van zijn carillon over heel Tiel klinken, een plezier voor het oor. Maar er is meer. Tiels koor. 'More than fun' onder leiding van Riet Vissers treedt op in Bellevue. Daar wordt ook de jaarlijkse veiling van de eerste Tielse Kermiskoek van de nieuwe oogst gehouden. De opbrengst gaat naar het goede doel. Smart- en levensliederenkoor Fruitig Geflipt zingt bij de Waalschokker Neeltje Jantje, een varend monument die dit jaar ook de samenwerking aangegaan is.

Tiels Madrigaal Koor

In de Sint Maartenskerk treedt het Tiels Madrigaal Koor op, onder leiding van dirigent Gonny van der Maten. Zij geeft tevens de luisteraars een toelichting op het gekozen repertoire. Zij zingen a capella uit werken van onder andere Henry Purcell, John Dowland, Pierre Certon en Albert de Klerk. Het koor geeft regelmatig concerten in Tiel en de regio. Hun specialisatie is klassiek, van renaissance tot romantiek.

Begraafplaats

De monumentale begraafplaatsen zijn ook te bezichtigen. De organisatie is er zelfs in geslaagd deze trieste plaatsen een plezierig tintje te geven. Op Ter Navolging aan de Lingedijk is bijvoorbeeld om 14.00 uur een optreden van Gregoriaans koor Schola Cantorum.

Schone kunsten

Het Tiels creatief platform 'Doedemee' doet ook mee. Zij vertonen hun artistieke vaardigheden in de Sint Maartenskerk, het Ambtmanshuis, de Caeciliakapel, het museum en bij de Waalschokker. Zij laten bezoekers zien hoe kunstenaars de stad en de monumenten beleven. Verder is er een boerenerf met woning te zien op het kerkplein. Rijdend museum 'Het Gruythuijs' toont hoe het ooit was, kinderen kunnen hier spelletjes van vroeger spelen. Het voormalig Slachthuis, monument van de Amsterdamse school, is plezierig omdat er een open dag gehouden wordt door het wellness- en fitnesscentrum, bovendien kan er ambachtelijk gebrouwen bier geproefd worden van Bierlab Bruusk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden