Voorzitter 4-Stromenland Laurens Verspuij: "Het wordt weer een mooie editie met verrassende ontwerpen.'' (foto: Jan Bouwhuis)
Voorzitter 4-Stromenland Laurens Verspuij: "Het wordt weer een mooie editie met verrassende ontwerpen.'' (foto: Jan Bouwhuis) (Foto: Jan Bouwhuis)

Nog één jaar en dan uniek jubileum

Komende zaterdag is het weer tijd voor het Tielse Fruitcorso. De 59e editie, alweer. Een uniek evenement dat sinds 2013 op de lijst staat van immaterieel erfgoed, cultureel erfgoed. Tiel leeft er het hele jaar weer naar toe.

Door Marjon de Lange

Tiel - We spreken kersverse voorzitter, Laurens Verspuij. Vorig jaar volgde hij Rian Verwoert op. "Ik heb een ronde gemaakt langs alle bouwplaatsen", vertelt hij. "Het wordt weer een mooie editie met verrassende ontwerpen. Van een Tempel in de Himalaya, Alice in Wonderland, een draak gebouwd uit peer-motieven tot en met een zebra die tegelijk zebrapad is. Het ontwerp is vrij. Er is geen thema. Dat maakt veel mogelijk en geeft een grote variatie in de onderwerpen."

Corso by Night

"Ook dit jaar is er weer Corso by Night", gaat hij verder. "Dit betekent dat de vrijwilligers niet klaar zijn in de middag. Aan het einde van de middag klimmen zij namelijk weer op de wagens om de lampjes aan te brengen. Om half 9 in de avond rijdt de stoet nog een keer het parcours, alleen dan sprookjesachtig verlicht. Het is een fraai schouwspel."

De Jury

Leden van corsoclubs uit Tiel en regio hebben alles over voor hun corso. Ze zijn het hele jaar bezig met het ontwerp, de bouw en uiteindelijk het plakken. Niet alleen voor plezier, natuurlijk ook in de hoop een prijs in de wacht te slepen. "De jury is professioneel, met bijvoorbeeld vak-fotografen en mensen die ook actief zijn bij een bloemencorso. De stoet rijdt het parcours twee maal en bij de tweede ronde wordt de winnaar bekend gemaakt. De spanning is dan te snijden. Alleen de winnende wagen krijgt 'lof van de jury' en mag stoppen. De mensen leven echt naar dit bijzondere moment toe. Nadat de winnaar omgeroepen is breekt het feest los", aldus Laurens. Er is een aparte prijs voor de wagens van het jeugdcorso. Op zondag worden de wagens tentoongesteld, dan wordt de publieksprijs bekend gemaakt.

Vernieuwing

De jury kan ook de vernieuwingsprijs uitreiken. "Bijvoorbeeld bij gebruik van een product dat nog niet eerder gebruikt werd, een heel origineel ontwerp, of zoiets als theater op de wagen", vervolgt Laurens. "Het publiek zit wel te wachten op vernieuwing, anders komt men niet meer." Hij kan zich nog goed herinneren hoe trots hij was toen zijn eigen corso-vereniging zelf de vernieuwingsprijs won.

Hart en Nieren

Laurens is bekend als oud-wethouder van Tiel. "Ik deed cultuur en evenementen en had zo met het corso te maken." Hij heeft echter een veel langere geschiedenis met het corso. "Als jongetje van zes hielp ik al mee, ik heb meer dan 20 jaar meegebouwd aan de Tielse wagen.

Jubileum

Volgend jaar bestaat het fruitcorso 60 jaar. Binnenkort wordt er al begonnen met plannen en organisatie. "We moeten snel plannen gaan ontvouwen voor het jubileum," Hij kan er nog weinig over zeggen. "Er komen zeker extra activiteiten en we nodigen bijzondere gasten uit. Het is nog onbekend wie, het koningshuis heeft in het verleden al veel belangstelling getoond.

Meer berichten