Deposit uit Buren verrast Appelpop. (Foto: Jan Woldberg)
Deposit uit Buren verrast Appelpop. (Foto: Jan Woldberg) (Foto: )

Appelpop nieuwe stijl groot succes

De vernieuwende opzet met een herindeling van het terrein en een meer gevarieerde programmering waren mede de oorzaak dat Appelpop aflevering 28 de boeken in gaat als een sfeervolle mijlpaal. Op het terrein was er meer ruimte en de deels overkapte Rabostage met verrassende nieuwe bands was door haar intimiteit een schot in de roos.

Door Jan Woldberg

Tiel - De vrijdag stond bol van verrassende optredens met als hoogtepunten de Staat en Navarone, met sets waar de bands lieten zien klaar te zijn voor een internationale doorbraak. Daarvoor had Rowwen Hèze met haar aanstekelijke Limburg americana muziek de Go-Tan stage in vuur en vlam gezet. Zaterdagmiddag om 12.00 uur waren er al grote rijen bij de ingang in afwachting van Davina Michelle. Deze zangeres scoorde via Youtube, en stelde haar fans niet teleur. Ze bracht met een strakke band het uitzinnige publiek in extase.

Motivatie voorzitter

Voorzitter Kees van Keulen rijdt op zijn elektrische bromfiets langs alle podia en drankverkooppunten om de honderden vrijwilligers op te peppen. Van Keulen: "Het gaat tot nu toe super en als de vrijdag een voorbode is, gaan we een legendarische aflevering meemaken." Van Keulen is het hele jaar vrijwillig in de weer voor dit festival en is ook niet te beroerd om de handen uit de mouwen te steken op het gebied van de bekabeling voor de stroomvoorziening. Het zal niet aan hem hebben gelegen dat toen Within Temptation het podium betrad de stroom uitviel, en Appelpop in het donker zette. Een kwartier later was het probleem gelukkig opgelost en ging de band los met een heftige set. Daarvoor werd de zaterdag overtuigend geopend door de Parelwinnaar Deposit uit Buren. Hoewel de band maar 20 minuten speelde, werd het publiek getrakteerd op onvervalst hardcore rock waar de vonken van afvlogen. Niet denkbeeldig dat deze band volgend jaar op een van de hoofdpodia staat.

Levenslied op Appelpop?

In de Gelderlander werd afgelopen week gepleit voor een podium met uitsluitend Nederlandstalige artiesten. Navraag in de Viptent leert dat veel bezoekers dit geen goed idee vinden. Bas Schonewille bezoekt Appelpop al vanaf het eerste uur en was geluidsman bij Frans Duits en nu bij Marlène. "In Tiel is in het centrum al een smartlappenfestival met bekende artiesten", zo zegt hij. Appelpop moet vooral Appelpop blijven met haar gevarieerde programmering." Volgens Schonewille is het smartlappenpubliek een slechte mix met dit festival. Wel bleek dat de Tante Joke Karaoke band en de Silent Disco en de piekendisco blijvertjes zijn.

Passende afsluiter

Na Within Temptation wisselde het publiek en werd Appelpop afgesloten door Kraantje Pappie waarbij het uitzinnige publiek de hits uit volle borst mee zong. Al met al weer een geslaagd Appelpop en op naar aflevering 29.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden