Aat Sliedrecht, Edith van den Boom en Marian v.d. Werf, lid van het Culemborg 5 G Collectief vragen zich af wie 5 G nu werkelijk nodig heeft.
Aat Sliedrecht, Edith van den Boom en Marian v.d. Werf, lid van het Culemborg 5 G Collectief vragen zich af wie 5 G nu werkelijk nodig heeft. (Foto: Evert Scheffer)

'Je krijgt straks een hele rare wereld'

Een groeiend aantal mensen wereldwijd, maakt zich bezorgd over de elektromagnetische straling die wordt veroorzaakt door het nog steeds groeiende draadloze dataverkeer dat ons overal omringt. En dan moet je je bedenken dat het G5-netwerk in de wacht staat om geïntroduceerd te worden. Is dat allemaal nou zo nodig?

Door Evert Scheffer

CULEMBORG - ''Nodig? Nee, hoor, het is helemaal niet nodig'', zegt Culemborger Aat Sliedrecht die met een aantal plaatsgenoten het Culemborgs G5-Collectief in het leven heeft geroepen. De belangstelling voor deze groep groeit. Wereldwijd zijn er steeds meer mensen die zich afvragen of het wel zo geweldig is dat het G5-netwerk geïntroduceerd gaat worden. Ook in Culemborg groeit de belangstelling voor het collectief dat is opgestaan.

Serieus

Straling zie je niet en dat maakt het ook moeilijk en ingewikkeld om het serieus te nemen. We hebben allemaal een mobiele telefoon, een computer en/of een tablet, en dan het liefst draadloos natuurlijk, want gemakzucht dient de mens. Slechts een handvol mensen staat er bij stil dat al deze apparatuur, met gebruik van wifi, straling veroorzaakt. Overheid en telecomgiganten prediken dat dat niet zo'n probleem is en er ook niets aan de hand is. Wetenschappers waarschuwen juist voor het opvoeren van al die straling. En juist dat, gaat gebeuren als het G5-netwerk wordt ingevoerd. Ten tijde van 2, 3 en 4G. nu dus, is er nooit van tevoren wetenschappelijk onderzoek geweest naar de gevolgen van de straling die 2, 3 en 4G uitstraalt. Inmiddels zijn tal van wetenschappers druk met onderzoeken naar de gevolgen die G5 teweeg gaan brengen. En dat blijkt nogal wat te zijn. Zoveel, dat hele groepen, waaronder ook het Culemborg G5-Collectief, aan de bel gaat trekken.

Risico's

Het collectief heeft het college van Culemborg en de gemeenteraad om een onderzoek gevraagd, waaruit moet gaan blijken hoe het precies met de elektromagnetische straling in Culemborg zit. Voor de hele stad, per wijk en zeker ook per straat. Voor nu, én hoe dat wordt bij introductie van G5, want als G5 er is zullen er naar verwachting op bijna iedere hoek van de straat zendmasten komen te staan. Volgens Edith van den Boom van het Culemborg 5G-Collectief is al aangetoond wat straling met mens en dier (en natuur) kan doen. ''DNA-schade, hartritmestoornissen, vormen van kanker, depressies, slaapstoornissen, vormen van autisme.... ze worden allemaal, bewezen uit onderzoek, in verband gebracht met de straling die er nu al is. En dan te bedenken dat die straling straks vele malen hoger en 24 uur per dag om ons allemaal heen is.'' Het Culemborg 5G-Collectief houdt bijeenkomsten in het Z-café in de Ridderstraat en De Ontmoeting in Parijsch. Belangstellenden kunnen aanschuiven

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten