Deelnemers tijdens de bomenwandeling op Open Monumentendag in Tiel
Deelnemers tijdens de bomenwandeling op Open Monumentendag in Tiel (Foto: Eefke Halma)

Succesvolle monumentale bomenwandeling

Tijdens de Open Monumentendag in Tiel op 15 september organiseerden de Oudheidkamer en IVN West-Betuwe samen een bomenwandeling in de tuin van het Ambtmanshuis. Dit nieuwe initiatief trok 45 belangstellenden.

Tiel - De Ambtmanstuin is in 1855 ontworpen door de familie Zocher, een beroemde familie van tuinarchitecten die veel tuinen en parken in Nederland ontworpen heeft in de Engelse landschapsstijl. 4 IVN-gidsen namen de deelnemers mee op een wandeling door de fraaie tuin. Veel mensen kenden de tuin wel, liepen er soms door of fietsten er langs. Maar ze waren nieuwsgierig naar de bomen en naar wat voor tuin het eigenlijk was. Zowel het ontwerp met slingerende paden en zichtlijnen als de monumentale bomen kwamen ter sprake. Hun namen, groeiwijze, bast, vruchten, wortelmassa en soms zelfs hun smaak. Met loepjes konden de deelnemers de bast van de plataan bekijken die vol gaatjes zit.

Sinds de aanleg is het ontwerp van de tuin niet echt gewijzigd. Er staan ook nog veel bomen die bij de aanleg geplant zijn: een prachtige plataan, diverse beuken en linden. Verder is er een mooie grote Spaanse aak te vinden en een paar grappige Kaukasische vleugelnoten. Maar ook taxus en hulst. En heesters als de pimpernoot, hazelaar en Gelderse roos.

Aan het eind van de wandeling was de conclusie: de combinatie van Monumentendag én een bomenwandeling is een goede keus. Die komt volgend jaar zeker weer in het programma!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten