Overhandiging eerste K&K boek in het voormalige 'eigen gebouw' aan Lisa Rust-van Zanten, kleindochter van medeoprichter Gijs Veldt.
Overhandiging eerste K&K boek in het voormalige 'eigen gebouw' aan Lisa Rust-van Zanten, kleindochter van medeoprichter Gijs Veldt. (Foto: Theo van Dam)

Verleden van gymnastiekvereniging Kunst en Kracht gaat nu nooit verloren

Afgelopen week werd het eerste boek over de geschiedenis van gymnastiekvereniging Kunst en Kracht door de auteur Petronel Mulder aangeboden voor het gebouw van K&K aan Lisa Rust-van Zanten.

Door Theo van Dam

Culemborg - In het boek wordt het volgende beschreven: “In 1917 werd gymnastiekvereniging opgericht door twee heren die van mening waren dat men gymnastiek moest kunnen bedrijven ongeacht afkomst of geloofsovertuiging. Er werd gestart met een groep van zes heren. In die jaren was het een mannensport en pas in 1922 werd een vrouwenafdeling opgericht.

Er werd niet alleen gymnastiek beoefend. In de jaren ’20 behoorde Kunst en Kracht tot de drie Nederlandse topploegen bij het touwtrekken en was de 'athletieksport' een belangrijk onderdeel van de vereniging.

Het meest opmerkelijke is toch wel de aankoop van het eigen pand in 1932 onder leiding van voorzitter Teunis Bronk. 'Directeur' (leider) Gijs Veldt wist zijn schoonvader Peter van Kessel over te halen een hypotheek te verstrekken. Hiermee kreeg de vereniging een sportzaal van 9x12 meter hetgeen door de jaren heen steeds verder werd uitgebreid.

Tegenslagen heeft de vereniging ook veel moeten verwerken. Onder voorzitterschap van Andries van Haaren (1937 – 1974) gebeurde er veel. In de oorlog werd het clubgebouw gevorderd door de Duitsers die er een gaarkeuken vestigden. Het overlijden van medeoprichter / 'directeur' Gijs Veldt in 1941 sloeg een gat in de kern van de vereniging en zijn opvolger Barend Smits overleed tien dagen na zijn officiële aanstelling tot 'directeur'. De brand en wederopbouw in 1987 zal bij veel Culemborgers nog op het netvlies staan.

Alle belangrijke gebeurtenissen binnen de vereniging zijn beschreven en aangevuld met documenten en foto’s van clubwedstrijden, fietstochten, playback shows ed. Met dit boek gaat het verleden van de Culemborgs gymnastiekvereniging Kunst en Kracht nooit verloren.

Voor Petronel Mulder is het samenstellen van dit boek een uit de hand gelopen hobby. Na het boek over gymnastiekvereniging Kracht en Vriendschap is dit het tweede boek. Haar drijfveer: Het rijke verleden van deze twee verenigingen mag niet verloren gaan na de fusie van 2010 tot SportBalans Culemborg. Een exemplaar zal naar het Regio archief gaan, maar als je er toch een laat drukken, waarom dan niet meer. Het is een eenmalige uitgave en alleen verkrijgbaar tijdens het Cultuur Festival in Culemborg op 28 september en op is op. Reserveren via kenk.boek@outlook.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten