De penningmeester van BZS, Luc Frantzen, bij het kunstgrasveld waar op 12 oktober 2019 de oud-profs van FC de Rebellen aantreden tegen de beste voetballers uit Beusichem en omstreken. (foto: Dirk Immink)
De penningmeester van BZS, Luc Frantzen, bij het kunstgrasveld waar op 12 oktober 2019 de oud-profs van FC de Rebellen aantreden tegen de beste voetballers uit Beusichem en omstreken. (foto: Dirk Immink) (Foto: Dirk Immink)

'We willen het liefst iedereen zo veel mogelijk laten voetballen'

Het tweede kunstgrasveld bij BZS is een feit. Penningmeester Luc Frantzen (57) heeft met een creatieve constructie voor de financiering gezorgd. "We hebben nu de beschikking over twee continu bespeelbare velden."

Door Arno voor de Poorte

Beusichem - Voetbalvereniging BZS is in zijn nopjes met de twee kunstgrasvelden die de club rijk is. Tot voor kort speelden en trainden de voetballers van de vijfdeklasser op één kunstgrasveld en een gewoon grasveld. Luc vertelt dat dit te veel belasting opleverde voor het hoofdveld. "Met 450 leden en een sterk groeiende jeugdafdeling was dat echt te weinig. Bovendien was de toplaag van het eerste kunstgrasveld hard aan vernieuwing toe. Als we in de winterse periodes wel eens teams naar huis moesten sturen wegens een onbespeelbaar veld, dan deed dat iedereen veel pijn." Vandaar dat Luc en het bestuur naar wegen hebben gezocht om een tweede kunstgrasveld aan te laten leggen.

Budget

Het eerste kunstgrasveld is in 2006 door de gemeente Buren aangelegd in verband met een toenmalige gronduitruil. BZS stond grond af. De gemeente Buren leverde de club een voetbalveld van kunstgras. De toplaag was hard aan vernieuwing toe. De gemeente Buren had daar een budget van 200.000 euro voor. "Aanbestedingen kwamen ver boven dit bedrag uit, terwijl banken garantstellingen van gemeente Buren verlangden", schetst Luc de aanloop naar een alternatieve financiële constructie. "We hebben besloten om die twee ton te accepteren en zelf het risico te dragen. Voor de aanleg van het tweede veld hebben we een financier gevonden in de Waterschapsbank. We hebben een lening van 275.000 euro afgesloten tegen een heel aantrekkelijke rente." Doordat BZS één veld liet opknappen en een tweede liet aanleggen heeft de club een mooi schaalvoordeel weten te behalen. Daardoor is het risico beheersbaar gebleven.

Regie

Het voordeel van deze route is dat BZS zelf de regie over de vernieuwing van de toplaag op het hoofdveld en de aanleg van het tweede kunstgrasveld kon blijven voeren. "De samenwerking met de gemeente bleef echter prima", zegt Luc. "Ze hebben goed meegewerkt en tijdens de garantiestelling hebben ze het mogelijk gemaakt om het proces te versnellen. Uiteindelijk is het voor beide partijen een win-winsituatie gebleken."

Meer berichten