Aan de sportdag deden maar liefst 150 leerlingen mee van Brede School de Cambier, Entrea de Hertog en RSG Praktijkonderwijs.
Aan de sportdag deden maar liefst 150 leerlingen mee van Brede School de Cambier, Entrea de Hertog en RSG Praktijkonderwijs. (Foto: )

Tiel onbeperkt sportief voor iedereen

Vijf Tielse sportverenigingen sloegen de handen inéén en organiseerden gezamenlijk de eerste sportdag speciaal voor jongeren met een beperking. Enerzijds om het aangepaste sportaanbod op de kaart te zetten anderzijds om verenigingen kennis te laten maken met bijzondere jongeren.

Door Marjon de Lange

Tiel - Helaas was het een grijze dag, maar dat mocht de pret niet drukken. Op 25 september jongstleden was het een gezellige drukte op de sportvelden aan de Tielse Predikbroedersweg. Leerlingen van speciaal onderwijs, praktijkonderwijs en in de avond ook volwassenen (16+), werden de hele dag vermaakt met diverse sporten, soms zelfs in een bijzonder jasje gestoken.

Tafelvoetbal

Wat dacht u van 'Levend Tafelvoetbal'? De leerlingen moeten een stang blijven vasthouden die aan een levensgroot luchtkussen vast zit. Ze mogen alleen hun benen bewegen! Of basketbal tegen een speciaal luchtkussen aan? Athletiekvereniging Astylos, Danschool Dance and Fun, Basketbalvereniging de Flipstars, Hockeyvereniging de Kromhouters en voetbalclub TEC, ze hadden kosten nog moeite gespaard om de kinderen te vermaken, en dat lukte prima.

Vrije dag

Groep 5 van Entrea Onderwijs de Hertog is druk aan het basketballen. Ed Bartels van de Flipstars begeleidt hen. Sufiam, Philip en Dylano B. en Dylano T. willen heel graag iets over de sportdag vertellen. "Dit is heel erg leuk", roepen ze allemaal. Sufiam vindt alleen het dansen wat minder geslaagd. "Daar ben ik niet zo goed in", legt hij uit. Gelukkig vinden ze school ook heel leuk. "We gaan nog wel naar school vandaag", vertelt Dylano, "we gaan op school niksen, brood eten en film kijken." Philip vertelt dat hij pas kort op de school zit. "Het is er heel leuk", volgens hem.

Sportfriends

De sportverenigingen worden voor de organisatie bijgestaan door Ilse Meenken van Sportfriends. Zij is als vereniging-ondersteuner in dienst van de gemeente in verband met de sportstimuleringsregeling. "Ik hoorde wat geluiden uit de diverse clubs dat ze wel wat wilden doen voor kinderen met een beperking. De gezamenlijke sportdag is het idee van de verenigingen zelf." Ilse heeft onder andere voor het programma en de sponsoren gezorgd, zoals de Rabobank.

Doelgroep

"Voor de doelgroep kinderen en jongeren met een beperking wordt wel veel gedaan, maar meestal individueel", vertelt Casper Wijkmans van Asthylos. "Sporten en dingen samen doen, zoals in groepsverband kan juist veel goed doen voor de doelgroep. Ze leren er veel van, zijn sportief bezig en het kost veel minder dan één op één therapie. Wat wij nu doen kan in mijn ogen een grote besparing zijn." Ondertussen legt hij aan een groep enthousiaste kinderen de grondbeginselen uit van speerwerpen. Niet zomaar een alledaagse tak van sport. Voor alle aanwezigen was het een bijzondere en geslaagde dag.

Meer berichten