Chris met zijn populaire accordeon ( foto Jan Woldberg)
Chris met zijn populaire accordeon ( foto Jan Woldberg) (Foto: )

Met afwasliedjes dementie verlichten

Onlangs werd de moeder van de bekende Tielse (jazz) pianist Chris Meijerink met een beginnende dementie opgenomen in zorgcentrum Walstede in Tiel. Dat bracht Meijerink op het idee om daar een muzikale middag te gaan houden met liedjes van voorheen. Hij haalde zijn accordeon uit het stof en ging op zoek naar de zogenaamde afwasliedjes.

Door Jan Woldberg

Tiel - Meijerink heeft er inmiddels tachtig op zijn repertoire staan. "Deze liedjes gingen erin als Gods woord in een ouderling", zegt hij. "Omdat het een tijd geleden is dat ik op de accordeon heb gespeeld was het naast het afstoffen ook hard werken aan de techniek."

Gelukkig werd hij geholpen door het publiek die de teksten beter kenden dan hij. "Een aandoenlijk moment was dat een man geëmotioneerd werd en in tranen uitbarstte bij een liedje waarmee hij werd geconfronteerd met met zijn jeugd." Naast de bekende meezingers speelt Meijerink ook dansbare liedjes en kreeg een dame met rollator aan het dansen.

Een man die pas een blauwe maandag in de Walstede woonde zag zijn kans schoon en wilde de dame met rollator wel aflossen met een live dansje. Tot zijn teleurstelling werd hij onverbiddelijk naar de muurbloempjesbank verwezen. Dit eerste optreden smaakte naar meer en dat was ook de mensen van 'n zorghotel in Zeist niet ontgaan. Ook daar was het een emotioneel optreden, waarbij ook oude jazznummers uitnodigden tot meezingen. Meijerink: "Deze optredens geven mij heel veel voldoening en dat wil ik naast mijn andere activiteiten gaan uitbouwen." Meijerink is een muzikale duizendpoot, die aan huis les geeft op allerlei instrumenten. Naast orgel en piano kunnen cursisten terecht voor onder andere gitaar en accordeon. Meijerink: "Ik kijk naar mogelijkheden en wensen van mijn leerlingen en dat gaat van klassiek tot heavy rock.''

Naast het lesgeven is Meijerink op dit moment bezig is met de opnames van het Tiels mannenkoor.

'In jou naam'

Op dit moment is dit koor bezig met opnames in de stad voor een videoclip, waarbij het nummer van gitarist Mario van der Linde, 'In jouw naam' centraal staat. Meijerink doet de audio opnames op locatie en thuis. Het zou hem niet verbazen als dit project gaat uitmonden in een heuse cd.

Muzikale armoede in Tiel

Meijerink: "Tielse muzikanten lezen het liefst van een briefje en spelen covers omdat zij niet durven te improviseren." Volgens hem is improvisatie juist de essentie van het muziek maken. "Je moet niet bang zijn fouten te maken en buiten je comfortzone te durven spelen." Meijerink merkte deze schroom als sessieleider van de zondagmiddag Jazzsessies in muziekcafé Hexagon. "We hadden twintig aanmeldingen en toen ik liet weten dat ze moesten improviseren vonden ze dat blijkbaar nog te eng." Met de deelname van muzikanten van buiten wil hij Tielse muzikanten stimuleren uit de muzikale kast te komen.

Meer berichten