De aanwezigen bij de herdenking bij het graf van Peter Burke Hill
De aanwezigen bij de herdenking bij het graf van Peter Burke Hill

Market Garden herdenking in Maurik

Afgelopen Woensdag was het precies 75 jaar geleden dat Engelse Peter Burke Hill overleed. Enigst kind van Henry en Elisabeth Hill, wist hij al op de Darlington Highschool wat hij wilde worden: huisarts.

Maurik - Op 20-jarige leeftijd nam hij als vrijwilliger dienst in het Engelse leger. Hij werd bij de luchtmacht ingedeeld. Zijn eerste oorlogshandelingen beleefde hij, toen hij met een glider op weg was naar Afrika. Dicht bij de Spaanse noordkust werd hij neergeschoten. Ronddobberend in een bootje werd hij gered door een Engels oorlogsschip en teruggebracht naar Engeland. 17 September behoorde Peter tot de eerste golf vliegtuigen in de operatie Market Garden. Hij vloog boven de Rijn richting Wolfheze. Zijn glider bevatte 2 Brenn carriers (rupsvoertuigen). Wat Peter tussen de landing en 25 September gedaan heeft, is onbekend. Op de avond van de 25e September verliet hij Hartenstein in Oosterbeek en liep hij naar de oevers van de Rijn, om naar Driel over te steken. In een canvasbootje zat hij op de rand, toen er een granaat in het midden van het bootje neerkwam. Het ding ontplofte. Slechts een persoon raakte gewond. De rest van de inzittenden lagen in het water. Peter kon niet zwemmen. David Hartley, ook uit Darlington en kenden elkaar van school, heeft nog geprobeerd om Peter te redden. David was ernstig gewond aan zijn schouder en heeft Peter in de sterke stroom van de Rijn los moeten laten. Een paar weken later spoelde Peter Burke Hill aan in Ravenswaaij. Daar werd aan de hand van zijn militasire plaatje vastgesteld dat hij RK was. Daarom werd hij ophet Maurikse Rooms Katholie kerkhof begraven. Omdat het Woensdag precies 75 jaar geleden was, dat hij overleed, werd er een kleine herdenking gehouden. Een van de sprekers was de 87-jarige heer A.K. Onink. Die vertelde dat hij de operatie Market Garden nog bewust meegemaakt had. Hij heeft de vliegtuigen zien overkomen. Een erg imposant gezicht. Dhr. Onink is trots dat er steeds zoveel jeugd in Maurik aanwezig is bij de herdenking op 4 Mei. Ook is hij dankbaar dat het graf van Peter B. Hill zo goed onderhouden wordt.

Ook in de geboorteplaats van Peter B. Hill, het Engelse Darlington, is er aandacht besteed aan het feit dat hij 75 jaar geleden is overleden. Vanuit die plaats was vorige week een delegatie naar Maurik afgereisd om een typisch Engelse puppy-krans op het graf te leggen.

Meer berichten