Ziekenhuis Rivierenland stopt met keurmerken

Per 1 oktober stoppen zes regionale ziekenhuizen met het voeren van keurmerken. De keurmerken zeggen steeds minder over de kwaliteit van zorg, terwijl ze wel tijd en vaak geld kosten om ze aan te vragen. Die kunnen de artsen en verpleegkundigen beter aan directe zorg voor patiënten besteden. De kwaliteit van zorg blijft natuurlijk even belangrijk.

Tiel - De ziekenhuizen die samen stoppen, zijn onder andere Meander Medisch Centrum uit Amersfoort, Rivierenland uit Tiel en het UMC Utrecht.

Samen stoppen is duidelijk voor patiënten. Het is dan niet zo dat de kwaliteit van zorg bij het ene ziekenhuis beter lijkt dan bij een ander, omdat de een wel een keurmerk heeft en de ander er mee gestopt is.

De zes ziekenhuizen hopen dat ze met deze actie hun collega-ziekenhuizen stimuleren om hetzelfde te doen.

Het kost de ziekenhuizen ieder jaar veel tijd om de gevraagde informatie te verzamelen en aan te leveren aan de patiëntenverenigingen.

Ook vragen de keurmerken vaak een financiële bijdrage, die voor ieder ziekenhuis kan oplopen tot 500.000 euro per jaar.

Daarom adviseert de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen haar leden om eind 2019 het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50 procent te verminderen en er uiteindelijk helemaal mee te stoppen.

Meer berichten