Gemeente Buren pionier in afval als grondstof inzetten

Na het tekenen van de intentieovereenkomst is ook daadwerkelijk de eerste innovatie in de praktijk ingezet. (foto: William Hoogteyling)
Na het tekenen van de intentieovereenkomst is ook daadwerkelijk de eerste innovatie in de praktijk ingezet. (foto: William Hoogteyling) (Foto: William Hoogteyling)

De gemeente Buren en OFN I Innovatie voor Onderweg tekenden woensdag 9 oktober een intentieovereenkomst. Daarin spreken partijen de intentie uit om samen te werken bij het verduurzamen van de woon- en leefomgeving. OFN zal nieuwe producten, diensten en ontwikkelingen in de praktijk testen in de gemeente Buren.

Maurik - Hierbij wordt gewerkt aan de inzet van afval als grondstof, de inzet van duurzaam circulaire producten die na de levensduur kunnen worden hergebruikt en het inzetten van moderne smart-technologie om bij beheer en onderhoud het aantal vervoersbewegingen - en daarmee de uitstoot van CO2 en fijnstof -terug te dringen. Demissionair wethouder Gerdjan Keller is trots om hierin als gemeente pionier te zijn: "Als gemeente hebben wij ons verbonden aan landelijke en regionale afspraken om de hoeveelheid CO2 de komende decennia fors terug te brengen. Daarbij willen we zelf het goede voorbeeld geven. Zoals in dit geval bij de materialen die we inzetten en toepassen in de openbare ruimte."

Circulair verkeersbord

De eerste innovatie die wordt getest is een zogenaamd biobased Resysta verkeersbord. Deze is gemaakt van rijstvlies (60 procent), steenzout (22 procent) en minerale olie (18 procent).

Uit een onafhankelijk onderzoek van Ingenieursbureau Sweco blijkt dat biobased materialen substantieel duurzamer zijn dan traditionele materialen zoals aluminium.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden