De Tielse schrijfster Aloka Liefrink, die onlangs haar achtste boek 'Solovlucht'  uitbracht, aan de kade van de Waal.
De Tielse schrijfster Aloka Liefrink, die onlangs haar achtste boek 'Solovlucht' uitbracht, aan de kade van de Waal. (Foto: Jan van den Berg)

Tielse thrillerauteur met heftig verleden

De onlangs naar Tiel verhuisde auteur Aloka Liefrink (1979) heeft met Solovlucht haar achtste succesvolle boek geschreven. "Ik schrijf sterk realistisch getinte boeken."

Door Arno voor de Poorte

Tiel - De Tielse thrillerschrijfster laat zo'n beetje ieder jaar haar lezeressen en lezers door haar boeken op het puntje van hun stoel zitten. Ze publiceert sinds 2010. Haar nieuwste thriller 'Solovlucht' is haar achtste creatie. "Mijn nieuwste boek is deels gebaseerd op mijn debuut van negen jaar geleden: Verweesd. Dat heb ik herschreven in een volwassener versie. Ik heb daar een dikkere pil met een andere invalshoek van gemaakt." Ze licht een klein, extra tipje van de sluier op: "Ik heb er karakters aan toegevoegd en het open einde van het eerste boek losgelaten. De daders uit 'Solovlucht' zijn nu vrij onvoorspelbaar."

Voor de thematiek van haar thrillers put Aloka uit eigen ervaring. Ze is, toen ze ongeveer vier dagen op de wereld was, gevonden in Kerala, India. Te vroeg geboren en in een slechte gezondheidstoestand. Door haar adoptie-ouders is ze naar België gehaald. "Daar ging geen of hooguit een gebrekkige screening aan vooraf. Kinderen komen zo met een dubbele bagage ter wereld", vindt de schrijfster. "Toen ik tien was, lagen mijn adoptieouders in scheiding. Mijn adoptiemoeder heeft me na de scheiding ontvoerd. Ik heb daarmee een parentale ontvoering meegemaakt."

Keuze

Uiteindelijk heeft Aloka de keuze gemaakt om bij haar adoptievader te blijven. Die bood haar een stabielere omgeving en heeft toen het hoederecht gekregen, zoals dat in jargon heet. Op haar zestiende kreeg haar vader kanker, stierf en liet Aloka opnieuw verweesd achter. Een vriendin van haar vader die zich toen met haar ging bemoeien is, in negatieve zin, een belangrijke factor geweest bij de vormgeving van de karakters in Aloka's boeken. "Zij heeft me tussen mijn 17e en 24e erg gestimuleerd om mezelf te laten steriliseren. Dat deed ze als vorm van isolatietechniek. Dat kwam door haar ontgoocheling op het gebied van mannen en relaties." Een week voor de daadwerkelijke ingreep heeft Aloka de operatie afgeblazen. "Door die belevenissen zijn ontsporende mensen als personage core business in mijn boeken."

Life coach

Om al die gebeurtenissen te verwerken heeft Aloka veel therapie gehad. Ze is naar eigen zeggen 'toch één keertje te vaak verlaten'. Dat heeft haar doen besluiten om een opleiding tot life coach te volgen. "Dat doe ik naast mijn schrijverschap. Het één versterkt het ander." Aloka weet al sinds haar zesde dat ze een schrijfster is. Haar adoptievader was redacteur en vertaler bij Standaard Uitgeverij. "Ik zag hem bezig op zijn typemachine en wist: 'dit ga ik ook doen'. Ik had altijd oog voor de kunsten van mijn vader." Aloka heeft genoeg ideeën voor nieuwe boeken. "Ik ben aan twee manuscripten begonnen. Daar ga ik in de toekomst zeker Betuwse elementen in verwerken. Dat spreekt mensen aan."

Meer berichten