Theo's hond is zeven jaar geleden de aanleiding geweest om te beginnen met de fotoreportage. De rode bank heeft nu een eigen leven!
Theo's hond is zeven jaar geleden de aanleiding geweest om te beginnen met de fotoreportage. De rode bank heeft nu een eigen leven! (Foto: )

Culemborgs bankje krijgt eigen leven

Zo op het oog is er, in vergelijk tot de anderen, helemaal niets anders aan één van de bankjes die langs de Culemborgse jachthaven staat. Alle twintig zijn ze oranje, hebben ze drie planken om te zitten, twee planken om tegenaan te zitten en een stevig betonnen onderstel. Alleen heeft die ene sinds eind vorige week een bordje met een QR-code…..

Evert Scheffer

CULEMBORG - Het bewuste bankje, één aan de Veerweg, onder langs het pad dat langs de jachthaven ligt, gaat vanaf nu een eigen leven leiden; gaat bekend worden als project De Rode Bank. Journalist Theo Dersjant heeft door middel van een zeven jaar durend fotoproject het bankje 'een leven' gegeven. Hij heeft inmiddels 93 foto's van het bewuste bankje gemaakt. Die komen - gedeeltelijk voorzien van een bijpassend gedicht én (achtergrond)muziek op de website www.derodebank.eu. 'Een multimediale web-expositie', zoals de Culemborgse journalist het zelf noemt.

Hond

Het was 2012, toen het water erg hoog stond. Theo Dersjant liep twee keer daags met zijn hond over de Veerweg en kwam op het idee om door middel van foto's van het bankje te laten zien hoe hoog het water in de jachthaven stond. De dagen erna steeg het water nog steeds en verdween het bewuste rode bankje onder water. Om enkele dagen later, toen het waterpeil zakte, weer op te duiken. De hoogte van het water was mooi aangegeven en een, toen nog onbekend, project was geboren.

Jaargetijden

De zeven jaren daarna maakte Theo Dersjant steeds vanuit dezelfde positie op willekeurige tijden een foto van het bankje: Een foto met zijn Iphone van bovenaf, op exact dezelfde plaats en steeds met ongeveer dezelfde uitsnede. Na een hele periode jaargetijden rondom het bankje te hebben vastgelegd, verschoof Dersjants aandacht naar het leven op en rondom het bankje. Steeds als hij met de hond voorbij het bankje kwam en er zat iemand op, was dat een onderwerp voor een foto. Een waterpoloteam dat er uitrustte, toeristen, een visser die zijn hengel uitwierp in de jachthaven, bootjesmensen die erop zaten bij de barbecue..... alles was mooi. Zijn maatstaf daarbij was: altijd van dezelfde plek de foto maken en niks ensceneren. 'Alles moet toeval zijn', vindt journalist Dersjant.

Eigen leven

Inmiddels is 'De rode bank' een Culemborgs project geworden: Van de gemeente mocht er een QR-code op de bank, de lokale stadsdichter heeft bij 24 foto's een gedicht gemaakt, componist Jeroen van Veen stelde een pianostuk ter beschikking en een lokale webdisgner maakte de website www.derodebank.eu. Iedereen die een gedicht (vanuit de bank bezien) of een foto wil maken, kan via de website meedoen. Waardoor de rode bank misschien de bekendste van Nederland gaat worden! En een eigen leven gaat leiden.

Meer berichten