Nel en Klaas Hoornveld temidden van het gezin Mailki, wat ze begeleiden bij het integreren in Nederland.
Nel en Klaas Hoornveld temidden van het gezin Mailki, wat ze begeleiden bij het integreren in Nederland. (Foto: )

Nieuwe vader en moeder in Nel en Klaas

Het gezin van Alaa Malki woont nu enkele jaren in Maurik, ze komen uit Syrië. Ze zijn voor het geweld op de vlucht geslagen. Moeder Rana trok met haar vier kinderen door Egypte. Via vluchtelingenkampen kwam ze uiteindelijk in Nederland. Vader Alaa, gescheiden van zijn gezin, kwam vanuit Marokko in een bootje naar Europa.

Cees Hoogteyling

Maurik - Na rondzwervingen door Nederland, kwamen ze in Maurik terecht. Nu, na vier jaar rust maakt de familie Malki de balans op. In Syrië is het erg onrustig. In Maurik maakt de familie zich zorgen over hun familieleden die daar zijn en zij hebben niet het gevoel dat het nog goed zal komen. Het geloof, nog eens terug te kunnen gaan naar hun vaderland is er niet. Ze hebben veel achtergelaten en gevreesd voor hun leven en zo ze zelf zeggen nooit durven hopen zich als gezin nog eens elkaar in de armen te kunnen sluiten.

Dankbaar

De kinderen hebben hun weg gevonden, ze gaan naar school en zijn erg gemotiveerd. In het nieuwe leven van de Syrische familie speelt Nel Hoornveld uit Ommeren een grote rol. Nel heeft als hulp voor vluchtelingen vanuit de kerk zich ingezet voor het gezin Malki. Moeder Rana Malki: "Onze familie is groter geworden. Wij hebben in Nel en Klaas een nieuwe vader en moeder gekregen. Zonder deze mensen waren we als gezin niet waar we nu zijn. Zij zijn de mensen waarop wij kunnen vertrouwen. Nel heeft middels de contacten ons gezin overal mee geholpen. Als we problemen hebben is zij er. Iedere week wipt ze binnen om bij te sturen wat verkeerd lijkt te gaan. Mijn man en Klaas zijn vrienden geworden." Nel en Klaas wuiven die lof weg en vinden het overdreven. Zij doen dit omdat ze het een menselijke plicht vinden voor dit gezin te zorgen.

De oudste zoon Taleb (17) studeert in Utrecht. Voor hij daarheen gaat bezorgt hij in de vroege ochtend eerst De Gelderlander. Mohamad (16) is nog in Tiel op school, bij loopt stage bij Jumbo. Mohamad: "Ik weet nog niet wat ik precies wil worden. De zorg trekt mij ook erg. Ik weet het nog niet. Wel weet ik blij te zijn dat we allemaal Nederlands kunnen spreken. Dat heeft ons sterk gemaakt. Pa heeft de taal geleerd van Klaas. Hij kijkt nu iedere avond naar het Nederlandse journaal."

De oudste dochter Hajaer (19) heeft net gehoord dat ze verder mag studeren. Zij wil graag doktersassistente worden.

Vader Alaa vindt de taal wel moeilijk maar hoopt nu wel een baan te vinden. Hij is beeldhouwer van beroep. De jongste dochter Sahed (7) geniet van alle mooie dingen en wil iedere dag wel naar school en spelen met haar vriendinnetjes.

Moeder Rana: "Wij zijn alleen maar dankbaar voor alles wat we aan liefde van de mensen krijgen. Dat geeft ons het gevoel van vrede. We hopen dat onze kinderen hier een toekomst kunnen opbouwen. Dat is toch wat je als ouders je kinderen toewenst." Nel en Klaas Hoornveld laten zien waartoe een juiste begeleiding kan leiden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden