Nico Middag, de station manager van SRC, kiest voor de samenwerking met zowel Regio TV Tiel als met Novamedia. (Foto: Arno voor de Poorte)
Nico Middag, de station manager van SRC, kiest voor de samenwerking met zowel Regio TV Tiel als met Novamedia. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

'SRC staat open voor samenwerking'

De derde partij die zich, naast Nova Media en Regio TV Tiel, mengt in de strijd om een uitzendvergunning in Rivierenland is SPO-BCVW. Station manager Nico Middag (1969): "Het wij-gevoel is belangrijk voor een streekomroep."

Culemborg - SPO-BCVW staat voor Stichting Publieke Omroep Buren, Culemborg, Vijfheerenlanden en West Betuwe. "Dat is de statutaire naam, maar we opereren onder onder de simpelere naam SRC", licht Nico toe. SRC was de streekomroep voor Culemborg en Vianen. Door de fusie met RTV Betuwe en de gemeentelijke herindelingen is het uitzendgebied aanzienlijk uitgebreid. Nico vertelt dat SRC en RTV Betuwe in 2018 benaderd zijn door de toen acht betrokken gemeenten om samen één streekomroep te vormen. "Beide partijen hebben zich hiervoor ingezet en zijn gefuseerd tot één oproep."

Plan

SRC en RTV Betuwe hebben een gezamenlijk plan ingediend bij de bestuurders van de betrokken gemeenten. In juni hebben de bestuurders van de gemeenten aangegeven dat ze unaniem achter de fusieplannen staan. Beide omroepen hebben toen netjes een zendvergunning aangevraagd bij het Commissariaat voor de Media. In het eerste kwartaal hebben Culemborg, Vijfheerenlanden en West Betuwe een positief advies uitgebracht aan het CvdM voor SRC.

Incompleet

Volgens Nico heeft Regio TV Tiel in 2018 ook een aanvraag gedaan. "Die was echter incompleet. Het Commissariaat voor de Media heeft Regio TV Tiel een aantal malen gesommeerd om de aanvraag compleet te maken. Regio TV Tiel heeft daar niet meer op gereageerd, waardoor de aanvraag niet in behandeling werd genomen." In februari van dit jaar heeft Regio TV Tiel toch laten weten in aanmerking te willen komen voor de vergunning voor Buren en alsnog de aanvraag compleet gemaakt. "Daarom zijn ze opnieuw in de race voor Buren en daarnaast voor Neder-Betuwe." SRC wil Buren er heel graag bij hebben. "Dat is uit historisch oogpunt ook niet meer dan logisch", vindt Nico.

Samenwerking

Bij twee aanvragen moet de gemeente in eerste instantie de samenwerking tussen de twee omroepen bevorderen. Daar staat SRC ook positief tegenover. "Wij hebben conform de afspraken een eerste voorstel tot samenwerking aan Regio TV Tiel gedaan", vertelt Nico. "Daar hebben we niets op gehoord. Nogmaals gevraagd om een reactie, maar daar wachten we nog steeds op." De gemeente Buren neemt binnenkort een beslissing is de hoop van Nico. Dat geldt zowel voor radio als tv. "We vinden het jammer dat dit tot nu toe zo verloopt. We denken oprecht dat de content die Regio TV Tiel maakt aanvullend is voor ons tv-kanaal." In de visie van Nico ga je het in de toekomst als streekzender alleen redden wanneer je tv, radio en online content aanbiedt. "Die drie pijlers hebben we reeds in ons aanbod. We zijn overal ruim vertegenwoordigd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden