'Mijn boeken hebben een noodzaak'


De Tielse schrijfster Esther Boek toont trots de drie boeken die ze geschreven en gepubliceerd heeft. (Foto: archief Esther Boek)
De Tielse schrijfster Esther Boek toont trots de drie boeken die ze geschreven en gepubliceerd heeft. (Foto: archief Esther Boek) (Foto: )

'Mijn boeken hebben een noodzaak'

Op 20 november verscheen 'Het leven dat ik kende', de nieuwe roman van de Tielse auteur Esther Boek (1967). Het is haar derde boek in twee jaar tijd. De psychologische roman schetst een portret van een man die alles verliest wat hem lief is.

Arno voor de Poorte

Tiel - Eerst raakt de hoofdpersoon zijn kind en vrouw kwijt. Hij hertrouwt en zijn nieuwe liefde trekt in bij hem in de monumentale boerderij waar hij met zijn eerste vrouw woonde. Die boerderij gaat in vlammen op en daarmee verdwijnen ook alle herinneringen die de hoofdpersoon heeft aan zijn eerste vrouw en aan zijn kind. De politie arresteert de man en er blijken heel veel schulden te zijn.

De Tielse schrijfster heeft van haar derde boek opnieuw een psychologische roman gemaakt. 'Het leven dat ik kende' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. "Ik heb het hier en daar wat geromantiseerd, namen veranderd en stilistische trucs toegepast. Mij gaat het erom de ontwikkeling van een karakter te schetsen. Waarom doet iemand dit?"

Begrip

Esthers bedoeling is om begrip te kweken voor gedragingen van mensen. Dat wil overigens geenszins zeggen dat ze 'alles goedkeurt wat haar personages uithalen', zegt Boek over haar motief om 'Het leven dat ik kende' te schrijven. "Mijn romans gaan per definitie over echte mensen. Ook als je niet hebt meegemaakt wat ik beschrijf, dan nog heb je er als lezer herkenningspunten mee. Er is een dunne scheidingslijn tussen dader en slachtoffer."

Urgentie

Boek schrijft romans met urgentie. "Mijn boeken moeten een noodzaak hebben, een noodzakelijk te vertellen verhaal. Daarom schrijf ik geen trilogieën. Na het eerste boek over een bepaald onderwerp is de urgentie er af." Boek houdt van open eindes. "Het is niet aan mij als auteur om te bepalen hoe een lezer denkt. De lezer mag zelf bepalen hoe het verder gaat en of het einde van de verwikkelingen terecht is."

Het thema van Boeks nieuwste pennenvrucht is tegenstellingen. "De roman gaat over leven en overleven, verliezen en ontvangen en over liefde en haat. Het is echt uit het leven gegrepen, dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Mensen benaderen mij vaak of ik hun levensverhaal wil optekenen en verwerken in een roman." Boek schrijft met respect voor karakters en voor de menselijke psyche. Dat ligt haar heel goed. "Ik blijf iemand die ontzettend graag over allerlei sociale taboes schrijft."

Onzeker

Het schrijven dit boek vormde een 'hele uitdaging' voor de Tielse auteur. "Ik was er in het begin heel onzeker over. Ik was te veel bezig om de bron te pleasen. Ik vroeg me steeds af wat hij ervan zou vinden. Ik ben gelukkig op tijd in de rol van Esther Boek gestapt. Ik heb mijn grenzen verlegd door mensen minder inspraak te geven, want dat ging bijna ten koste van mijn creativiteit. Het is me uiteindelijk weer gelukt."

Hamley Books is de uitgever van 'Het leven dat ik kende'. De roman is offline en online verkrijgbaar. De prijs bedraagt € 19,95.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden