Johannes van Zanten.
Johannes van Zanten.

Nieuw licht op Johannes van Zanten

Ommeren - Op zaterdag 25 januari 2020 om 10.30 uur vindt in Streekmuseum Baron van Brakell, Provincialeweg 21 te Ommeren de presentatie plaats van het boek: 'Ten onrechte beschuldigd' - In de schaduw van Market Garden', geschreven door Conny van der Heyden- Versnel.
Het handelt over het leven van Johannes van Zanten (1911 - 1944), bekend als verzetsstrijder maar over wie ook geruchten de ronde doen. De auteur verrichtte jarenlang diepgravend onderzoek en komt in het … pagina's tellende werk onderbouwd tot de conclusie dat de verzetsactiviteiten van Johannes van Zanten van nog grotere betekenis zijn geweest dan al bekend. Ook blijkt een forse beschuldiging aan zijn adres onterecht. Het boek toont de grootsheid en heldenmoed van een man die bovendien van alle blaam wordt gezuiverd.

Knokploeg Betuwe
Johannes van Zanten pleegt met zijn Knokploeg (KP) Betuwe in de Tweede Wereldoorlog zowel kleine als grote verzetsdaden door het hele land. Tijdens een wapentransport door de bezetter wordt hij opgepakt maar hij weet zich voor de krijgsraad vrij te pleiten. Zijn Tilburgse zegeltjeskraak in samenwerking met KP Soest behoort tot één van de grootste verzetsdaden in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog; de kraak was goed voor 105.000 onderduikers en verzetsmensen om in hun levensonderhoud te voorzien.

Overzetting naar bevrijd gebied
Maar zijn 'five minutes of fame' moeten toch gezocht worden in de nacht van 21 september 1944 wanneer een kilometerslange overtocht plaatsvindt, dwars door vijandelijk gebied. Van Zanten weet vijftien geallieerde parachutisten met militaire precisie over de Waal te zetten naar het al bevrijde gebied.

Liquidatie
Het levensverhaal in TEN ONRECHTE BESCHULDIGD heeft ook een tweede laag. Die gaat over de verstrengeling van vriendschap, haat en beschuldigingen. Dit eindigt in de liquidatie van de machtige en rijke dorpsbewoner Leccius de Ridder uit Lienden als het directe gevolg van 'Market Garden'. Deze misdaad werd meteen toegeschreven aan de leider van 'KP Betuwe' Johannes van Zanten. Ruim twee maanden later wordt hij in Utrecht opgepakt en op 2 december 1944 staat hij voor een vuurpeloton, slechts 33 jaar oud en vader van vijf kinderen. Maar onderzoek wijst uit dat hij niet de dader kan zijn geweest.

Onderzoek
Auteur Conny van der Heyden reconstrueerde het leven van Johannes van Zanten aan de hand van archiefstukken, historische boeken en interviews met zijn nabestaanden en de nabestaanden van zijn KP-leden. Zij interviewde ook degenen die de personen hebben gekend die in het boek voorkomen en van de omstandigheden op de hoogte waren.

Het boek, dat royaal is voorzien van deels unieke foto's, kost € 29,95 en is verkrijgbaar via de website: w ww.hkko.nl, of bij de lokale boekhandels in Culemborg, Kesteren, Opheusden, Primera Lienden en Arends in Tiel


 

Meer berichten