Vincent Steur links en Johan Andrée blij met waardering . Foto : Jan Woldberg
Vincent Steur links en Johan Andrée blij met waardering . Foto : Jan Woldberg (Foto: Jan Woldberg)

Mozaïek krijgt kwaliteitslabel

'Dit label is een soort BOVAG'

Tiel - In een tijd dat restauranthouders hopen op de begeerde Michelinster geldt dit tegenwoordig ook voor het kwaliteitslabel van het welzijnswerk. Dit felbegeerde label is nu voor twee jaar toebedeeld aan de Tielse welzijnsorganisatie Mozaïek. Met trots showen directeur Johan Andrée en jongerenwerker Vincent Steur het certificaat Kwaliteitslabel Sociaal Werk.

Jan Woldberg

Om te weten wat dit betekent voor deze organisatie en de inwoners van de gemeenten in Rivierenland waar Mozaïek actief is, reis ik af naar Tiel. Directeur Andrée: "Mooi dat we nu voor twee jaar opgenomen zijn in het Kwaliteitsregister Sociaal Werk voor alle gebieden waarin wij actief zijn."

Eigenzinnig label

"Het kwaliteitslabel is ontwikkeld door Sociaal Werk Nederland, en is een eigenzinnig label voor onze sector en staat voor Sterk Sociaal Werk." Volgens Andrée is het een soort BOVAG voor welzijn. "Onze organisatie is twee dagen lang doorgezaagd waarbij intensieve gesprekken met medewerkers en vrijwilligers zijn gevoerd, en wij zwaar onder het vergrootglas zijn gelegd." Hij is blij met de uitkomst omdat die aangeeft dat Mozaïek na jaren aanpassingen en bezuinigingen op het juiste spoor zit.

"Met dit kwaliteitslabel krijgen gemeentes een objectief zicht op de kwaliteit van de dienstverlening die zij inkopen bij Mozaïek. Het label kijkt onder andere naar het vakmanschap van sociaal werkers en het effect van hun inzet voor burgers." Vroeger werd gewerkt met een afvinklijst , nu is het de aanvinklijst, dus een lijst in beweging waarin we duidelijk laten zien wat we doen", zo vertelt hij.

Volgens Andrée keek Mozaïek tien jaar geleden nog met hertenogen naar de gemeentes om die zoveel mogelijk te pleasen, er werden te vaak afspraken gemaakt die niet konden worden waargemaakt. Volgens Vincent Steur; jongerenwerker/sportcoach is de realiteit van de maakbaarheid voor wat jongerenwerk kan doen inmiddels wel ingedaald. "We hebben in de gemeenten een vertrouwensrelatie waarbij onze expertise wordt gewaardeerd, zo ook in gemeentelijke netwerken op het gebied van jeugd ,openbare orde en veiligheid.

'Wij lopen niet de polonaise'

Naar mening van Andrée is het nog steeds lastig uit te leggen dat een jongerenwerker met een beperkt aantal uren niet een hele gemeente effectief kan bestrijken. "In dit geval fietsen we steeds harder, maar komen we altijd te laat." Hoewel hij blij is met het kwaliteitslabel waakt Andrée ervoor om op de lauweren te gaan rusten. "Het was niet op alle fronten de polonaise, er waren nog kritiekpunten, waaronder de overdracht naar nieuwe medewerkers. Hier gaan we een slag maken."

https://www.mozaiekwelzijn.nl/

Meer berichten