De eerste babyfluisteraar in het Rivierengebied, Ingrid van den Tol, gaat met haar tas attributen op huisbezoek. (foto: Arno voor de Poorte)
De eerste babyfluisteraar in het Rivierengebied, Ingrid van den Tol, gaat met haar tas attributen op huisbezoek. (foto: Arno voor de Poorte) (Foto: )

Eerste babyfluisteraar van Rivierenland

Babyconsulent zorgt voor zelfinzicht

Babyconsulent Ingrid van den Tol-Telleman (1965) heeft een bak aan ervaring als kinderverpleegkundige. Zij zet al haar kwaliteiten graag in als 'babyfluisteraar'. "Ik werk mee aan een betere en liefdevolle band tussen ouders en hun baby."

Arno voor de Poorte

Tiel - Een paar jaar geleden is Ingrid tot het inzicht gekomen dat ze met haar kennis, kunde en vaardigheden meer wilde betekenen voor met name jonge ouders die worstelen met het ouderschap. Ze is heel sociaal en vond dat te weinig terugkomen in haar reguliere werk als kinderverpleegkundige. "Werken in de zorg is steeds meer gericht op de administratie. Ik miste daardoor de diepgang. Bovendien is het vaak hollen en stilstaan. Ik ben een zoektocht gestart en kwam uit bij de Babyconsulent," zegt ze daarover. Ingrid vroeg advies aan haar omgeving en merkte dat haar man haar enorm steunde daarin.

Babymassage

Een Babyconsulent is een gespecialiseerd verpleegkundige en docent babymassage met specifieke ervaring in de ouder- en kindzorg. Ingrid merkt op dat het volgen van een cursus babymassage een voorwaarde is om aan de opleiding te beginnen. "Daarnaast heb ik de Dunstan Babytaal in mijn 'gereedschapskist'. Die taal geeft uitleg over de vijf huiltjes die een baby kan laten horen. Die hebben verschillende betekenissen: honger, boertje laten, moe zijn, ongemak hebben (poepluier) of buikkrampjes. Het mooie is als jonge ouders deze leren herkennen, dan krijgen ze veel meer zelfvertrouwen."

Vaardigheden

Die nieuw verworven vaardigheden leiden tot een veel beter begrip van de manier waarop je baby communiceert. En daardoor tot een betere en meer liefdevolle band tussen kind en ouders. "Als je je baby beter begrijpt, dan vormt dat de basis voor de verdere jaren daarna. Het geeft veiligheid, geborgenheid en zelfvertrouwen voor ouder én kind," licht Ingrid toe. Het allerleukste aan dit werk vindt ze het contact met ouder en kind. "En als het lukt wat we allemaal willen: rust in huis met liefdevolle momenten. Het is heel dankbaar werk. Ik vind het geweldig leuk om te doen." Wat Ingrid ook mooi vindt om te zien is de groei die ouders doormaken. "Ik geloof er echt in."

Huisbezoek

Ingrid bezoekt haar cliënten thuis. Zij is consulent voor baby's in de leeftijd van 0 tot 16 maanden. De uitdagingen die ze tegenkomt variëren van huilbaby's, onrustige baby's, en baby's die slecht eten en/of slapen. "Dat levert ook zoekende ouders op die onzeker zijn geraakt over hun manier van aanpak." Tijdens zo'n - vaak twee uur durend - gesprek komt Ingrid snel tot de kern en daarna schrijft ze een plan van aanpak van acht tot tien pagina's. "Daarna heb ik twee weken elke dag contact als dat nodig is." In een aantal gevallen krijg je een consult van de Babyconsulent deels vergoed door de zorgverzekeraar.

babyperikelen.nl

Meer berichten