Jan Beijer kijkt door de ogen van Flipje naar Tiel
Jan Beijer kijkt door de ogen van Flipje naar Tiel (Foto: Jan Woldberg)

Jan Beijer gaat door met column

Jan Woldberg

Tiel - Nieuwsblad Stad Tiel zette onlangs Jan Beijer in het zonnetje. Deze 76 -jarige columnist publiceerde eind maart de 200e aflevering van de column 'Spot op de Betuwe'. De Persgroep was van mening dat deze column zo waardevol was om deze door te laten gaan in de Zakengids. Dat blijkt een goede zet want als wij voor een gesprek bij Erik en Haar binnenkomen laat een bezoeker onomwonden weten wat hij vindt van de lokale media, "He Beijer, overloper wat is dat nu, schrijf je nu voor de concurrent de Zakengids." Jan gaat in gesprek en laat weten door te gaan met zijn column en de rust keert terug.

Jan de Beijer is met Cees Hoogteijling een van de mastodonten van de regionale journalistiek. Begonnen als leerling bij de nieuwe Apeldoorns Courant en een studie aan het Instituut voor de Perswetenschap in Amsterdam ging Jan een avontuurlijke carrière tegemoet. Met weemoed kijkt hij terug op de tijd dat er eind jaren zestig er in Tiel nog vijf dagbladen waren. Jan: "Dat was een tijd van elkaar de vliegen afvangen. Toen Peter R. de Vries nog moest worden uitgevonden rakelde ik in de krant onder het motto wie heeft het gedaan, een twintig jaar oude moordstory op. Dat was de moord op veehouder Melis van Krieken in Echteld. De opa van Regio tv Tiel presentator, Riny ter Haar was toen de dorpsveldwachter en wist de dader nooit te vinden. Dagblad Tielse Courant, waar ik toen redactiechef was, had toen 10.000 abonnees en we kwamen bijna huis aan huis."

Voor de Stad Tiel begon Jan in 2006 met zijn wekelijkse column, maar omdat hij ook in de plaatselijke PvdA als raadslid acht jaar actief werd vond men dat hij moest stoppen met het schrijven. Na zijn raadperiode pakte hij de draad weer op.

Beijer: "Na een lange journalistieke loopbaan zag het er naar uit dat met het opdoeken van de Stad Tiel het einde was gekomen aan mijn column die ik met veel plezier had geschreven. Maar deze column was inmiddels in de regio zo'n begrip geworden dat de Zakengids haar kans schoon zag om deze binnen te halen."

Maar wat is het geheim van een pakkende column? Beijer: "Een column moet sprankelend zijn, mensen raken en er moet humor in zitten". Columns schrijven doe ik met ontzettend veel plezier", Hij haalt zijn inspiratie uit de alledaagse dingen en niet in laatste plaats uit de interactie met lezers. Wanneer Jan in de stad of in de supermarkt loopt, spreken de mensen hem aan en die verhalen krijgen een eigen draai in zijn columns. "Ik creëer een band met mijn lezers omdat ik met de nodige humor en een vleugje cynisme iets aankaart wat leeft in de samenleving en ik hoop dat ik reacties krijg", vertelt hij. "Ik vind het erg leuk om te kijken hoe ze precies reageren en op woensdag en donderdag ben ik er als de kippen bij om de reacties op mijn columns te bekijken."

Meer berichten