Bijeenkomst over bijzondere dag

Ochten - Het had maar een haartje gescheeld of het dorp Ochten was op 1 februari 1995 totaal weggevaagd. Het wassende Waalwater stond hoog tegen de wankelende dijk aan. Op die gebeurtenis wordt komende zaterdag 1 februari uitgebreid teruggeblikt in het Dorpshuis van Ochten.

De reüniecommissie Polderdistrict Betuwe is de grote animator van het evenement, en wordt daarin bijgestaan door Waterschap Rivierenland en dagblad de Gelderlander. De reüniecommissie wordt gevormd door vier verantwoordelijke bestuurders van destijds: dijkgraaf Hans van Leeuwen, secretaris Jan Litjens, hoofd dijkverbetering Ger de Vrieze en heemraad (en burgemeester) Henk Zomerdijk. Ze zijn ook precies 25 jaar na dato nog volledig overtuigd van de noodzaak van de plotselinge evacuatie van Ochten. Het zorgde destijds voor wereldwijde opschudding, zelfs de camera's van de Amerikaanse nieuwszender CNN stonden te snorren op de wankelende dijk.
Grote trekpleister van de gratis toegankelijke en openbare bijeenkomst in het dorpshuis is de voorpremière van de BNN/VARA-documentaire 'De scheur van Ochten', die pas op 17 februari te zien is op televisie via NPO2. Daarin wordt het complete verhaal verteld door alle betrokkenen. De vijftig minuten durende documentaire wordt in zijn geheel vertoond in het Dorpshuis. Verder zijn er foto-exposities en filmbeelden en lopen er veel verantwoordelijken van destijds rond. Gedurende de hele middag zijn er op het grote podium interviews met onder meer oud-burgemeester Henk Zomerdijk, huidig dijkgraaf Co Verdaas van Waterschap Rivierenland en diverse andere gasten. Ook wordt vooruit gekeken naar de aanstaande dijkverbetering in de gemeente Neder-Betuwe. Dus inclusief het wereldberoemde stukje dijk bij Ochten.
De inloop begint zaterdag 1 februari om 13.30, het feitelijke programma loopt van 14.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden