v.l.n.r. Wil Huiberts en Gerrit Gidding van de Kleine Komedie gaan er vol voor .( foto Jan Woldberg)
v.l.n.r. Wil Huiberts en Gerrit Gidding van de Kleine Komedie gaan er vol voor .( foto Jan Woldberg) (Foto: )

'Voor ons geen oubollige stukken'

Toneelliefhebber pur sang en voorzitter van de Kleine Komedie, Wil Huiberts brengt met haar gezelschap op 19 maart de musical Anatevka naar Schouwburg Agnietenhof in Tiel. Met Huiberts en Gerrit Gidding een gesprek over hun passie, Anatevka, hun nieuwste project, en de toekomst van het amateurtoneel.

Jan Woldberg

tiel - Huiberts: "Zoals bij zoveel toneelverenigingen zijn ook wij lang blijven hangen in de ouderwetse stukken." Het publiek kwam niet meer dus moest het roer om. "Wij hebben succesvol ingespeeld op de behoefte aan meer amusement en hebben een mix gemaakt van de nostalgie van het ouderwets gezellige toneel in combinatie met pakkende liedjes onder begeleiding van een fantastisch combo." De kleine komedie, met haar wortels in Opheusden, is uitgegroeid tot een vereniging met 30 spelers uit heel Rivierenland. "Wij zijn tegen verdrukking in gegroeid ondanks dat Reformatorische Opheusden heeft niets met toneel. Toch wij hebben altijd, zonder subsidie onze eigen broek kunnen ophouden", zo vertelt Huiberts.

'We leggen de lat hoog'

"Onze vereniging is een warm bad waar we lief en leed delen. Hoewel we de lat hoog leggen staat speelplezier voorop. Nieuwe leden spelen drie maanden op proef waarbij we vooral kijken of ze in onze ploeg passen." Een van die nieuwe leden was tien jaar geleden Gerrit Gidding: "Ik wilde vanaf mijn achtste jaar acteren en mijn grote helden zag ik op tv en in de bioscoop. De western Soldier blue, waar de indianen bij bosjes werden afgeknald heeft mij heel veel gedaan." Het kwartje viel, hij wilde acteur worden. Echter toneelspelen was in huize Gidding geen optie, maar de droom bleef.

Gidding ging de kost verdienen en kwam net als zijn vader bij de papierfabriek terecht. Niettemin bleef het acteren altijd trekken. In de kroeg stond hij regelmatig op het biljart met Nederlandstalige liedjes waar hij de aandacht trok van de scouts van de Kleine Komedie. Hij had een droomstart, hij werd met zijn rol als Dolle Dries, de grote man in de musical de Jantjes. Dat smaakte naar meer en inmiddels is hij met zijn creatieve ideeën op allerlei gebied, de animeerman van de vereniging.Huibers: "Dit jaar leggen we met de bekende musical Anatevka, onder leiding van topregisseur Eric van der Zee, de lat weer een stukje hoger. Het valt niet altijd mee om muzikanten te vinden die de stukken kunnen spelen, we zijn nog op zoek naar een bassist."

Sociale vereniging

De Kleine komedie is ook een sociale vereniging die belangeloos tijdens de donkere dagen rond de jaarwisseling traditionele Kerststukken speelt in de regionale verzorgingshuizen. Anatevka is vanaf maart vier keer te zien. Na de première 7 maart in Groesbeek, staat 19 maart de musical in Schouwburg de Agnietenhof Tiel.

dekleinekomedie-rivierenland.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden