De lachende trainer/coach van Theole, Hanky Leatemia, met de kampioensschaal van het vorige seizoen. (Foto: archief H. Leatemia)
De lachende trainer/coach van Theole, Hanky Leatemia, met de kampioensschaal van het vorige seizoen. (Foto: archief H. Leatemia) (Foto: )

Theole mikt op stabiele middenmoot

Na twee opeenvolgende kampioenschappen hapert de voetbalmachine van Theole 1 dit seizoen een beetje. Een negende plaats is wat trainer-coach Hanky Leatemia (53) nu ontevreden stemt: "We hadden meer punten moeten pakken."

Arno voor de Poorte

Tiel - Het vlaggenschip van Theole komt uit in de tweede klasse B van West 1. Dat is een klasse waar veel teams uit de regio Utrecht en Amsterdam in uitkomen. "Vorig jaar waren we kampioen van de derde klasse D, ook in West 1", vertelt Hanky. "Dit jaar is alles nieuw. We hebben naar mijn smaak toch te veel laten liggen, omdat we niet scherp, dus ongeconcentreerd aan onze wedstrijden begonnen. We gingen vaak pas voetballen als we op achterstand stonden."

De trainer vindt dat het besef van de jongens er eerder moet zijn. "Maar we hebben veel jonge voetballers in het team. Ik heb er vertrouwen in. Zij en de club ook in mij. Ik heb onlangs mijn contract met een jaar verlengd." Hanky's prioriteit voor dit seizoen: handhaven. "Eerst maar zien om erin te blijven. Daarna wil ik met dit team doorgroeien naar de positie van een stabiele middenmoter. Dat lijkt mij vanaf volgend seizoen al mogelijk."

Rek

Er zit genoeg rek in dit team volgens de ambitieuze trainer. Zeker met de komende talenten die bij de jeugd onder 19 jaar spelen. "Daar komt een goede lichting aan. Dat komt ook, omdat we prima trainers bij de jeugd hebben. Dat versoepelt de doorstroming naar het eerste." Hij vindt het overleg tussen de trainers belangrijk. "Als een jeugdtrainer een speler vaak op een bepaalde positie laat spelen in dezelfde speelwijze als in het 1e - met vanzelfsprekend dezelfde taken - dan wordt het voor mij ook makkelijker."

Koppies

Hanky heeft een verleden als topvoetballer. Hij schopte het op het veld tot de eredivisie en in de zaal tot international. Daarom weet hij als geen ander wat er in de koppies van zijn spelers omgaat. "Je kunt niet altijd pieken, maar wel altijd alles geven." Deze uitspraak doet Hanky om duidelijk te maken dat talent het altijd aflegt tegen mentaliteit. "Ik geef mijn team verantwoordelijkheid. De jongens moeten eerst hun taken weten en dan pas kunnen ze hun extra's tonen. Dat begint allemaal met hard werken." De trainer geeft zijn spelers altijd mee dat ze zichzelf in de spiegel kunnen blijven aankijken als ze er alles aan gedaan hebben en van waarde geweest zijn voor het team. "We moeten het met zijn zestienen doen, want de wisselspelers zijn voor mij heel belangrijk. Die gasten weten wat dat betreft wat ze aan me hebben. Ook vind ik dat we normen en waarden horen na te leven. Respect voor elkaar is de basis." Theole wil met 70% eigen mensen zo hoog mogelijk spelen. "We hadden vorig jaar als doel om binnen vijf jaar naar de tweede klasse te promoveren. Dat is meteen het eerste jaar gelukt." Wat dat betreft zit Hanky lekker in zijn vel bij Theole. "Ik vind het echt een geweldige vereniging. Ik wil fijn kunnen blijven trainen en onze spelers beter maken."

Arno de Poorte
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden