Vanaf vijf hoog kijkt Hennie hier uit over Tiel, een groot deel van de huizen en wijken heeft hij vroeger zelf van verf en/of glas voorzien
Vanaf vijf hoog kijkt Hennie hier uit over Tiel, een groot deel van de huizen en wijken heeft hij vroeger zelf van verf en/of glas voorzien (Foto: )

Hennie: 'Ik voorzag heel Tiel van verf'

Hennie is geboren en getogen Tielenaar. Op 16-jarige leeftijd begon hij als schilder. Eerst in loondienst, later als zelfstandige. Inmiddels is hij 77 (!), maar hij heeft nog steeds niet helemaal afscheid van zijn vak genomen. Hij kan het niet laten, hij gaat nog bijna alle dagen mee op pad.

Marjon de Lange

Tiel - "Vorig jaar heeft mijn zoon het bedrijf overgenomen. Maar ik was al wel een aantal jaren al rustig aan het afbouwen. Tot mijn 70ste heb ik actief geschilderd", vertelt Hennie. "Het schildersbedrijf is nu kleinschaliger. Vroeger deden we ook nieuwbouw, mijn zoon doet alleen onderhoud."

Schildersbedrijf Lazet

Zijn oom was ook schilder en zo raakte hij in het vak, "Ik kwam in 1957 in dienst bij schildersbedrijf Lazet. In 1980 heb ik die firma overgenomen." Hij herinnert zich zijn eerste klus nog goed. "Een gebouwtje naast de Tielse watertoren, later zat er een reclamebedrijfje in. Ik was pas een paar dagen aan het werk. We schilderden de buitenkant van het pand. De grond was erg ongelijk en ik viel met de ladder om. Gerrit Lazet was mijn werkgever, maar zijn vader, oprichter van het bedrijf Driekus Lazet was er ook altijd bij. Ik ging naar Driekus toe en zei: 'mijnheer, ik ben gevallen.' Toen vroeg hij meteen: 'en de verf?'. Driekus begon zijn schildersbedrijf in 1921, volgend jaar bestaan we dus eigenlijk 100 jaar."

Heel Tiel

Hennie begon zijn schilderscarrière met de handkar. "Er waren al wel auto's maar daar was natuurlijk nog geen geld voor. We liepen gewoon met de handkar naar Echteld! Ik heb altijd zo'n originele handkar bewaard, maar 10 jaar terug is die bij mij gestolen! Echt jammer. Ik zou hem graag terugkrijgen. Nog met originele oude letters erop." Tijdens zijn vele jaren als schilder voorzag hij heel Tiel van verf. "Ik heb in heel Tiel geschilderd en ook glas gezet. In het stadhuis, het Ambtmanshuis, de Beurs, de Hennepe, de Kloosterbuurt. Maar ook alle glaswerkzaamheden en verf voor die drie nieuwe scholen daar langs het spoor (bijvoorbeeld de Dagobert-red.), de bejaardenwoningen aan de Wadenoyenlaan en de flats aan de Wilglaaan/Hazelaarsplein.

Regio

Maar niet alleen Tiel. "In de tijd dat ik nog een groot bedrijf had werd ik veel gevraagd door woningbouwverenigingen. Ik ging de hele regio door. Zoals in Culemborg, Ochten, Kesteren en Opheusden. Ik heb honderden woningen geschilderd, maar ook kerken, zoals de Sint Maartenskerk, de Ceaciliakapel en de kerk in Drumpt. Nu nog steeds hebben we landelijke opdrachtgevers." Hennie gaat trots verder: "het leuke is dat we nog nooit één advertentie gezet hebben. Alles is altijd via mond tot mond-reclame gegaan." Zijn motto is: 'klanten krijgen is geen kunst, klanten houden wel.'

Pensioen

Ondanks de leeftijd hoopt hij nog lang met zijn zoon mee te kunnen gaan. "Eigenlijk ben ik net als Driekus vroeger, die was er ook altijd bij."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden