Een kleurrijk land, ongerepte natuur, regenwouden, met een bootje over rivieren met stroomversnellingen, inheemse dorpjes en tropische temperaturen, het lijkt mij wel wat...
Een kleurrijk land, ongerepte natuur, regenwouden, met een bootje over rivieren met stroomversnellingen, inheemse dorpjes en tropische temperaturen, het lijkt mij wel wat... (Foto: )

'Je moet zeker naar Albina gaan'

Het is de tijd om vakanties uit te gaan zoeken. De vakantiebeurs is net geweest en reisbureaus hebben het druk deze maanden. Voor mij lijkt een lang gekoesterde wens in vervulling te gaan. Ik vertel er u graag wat over.

Marjon de Lange

Tiel - lk ben onder andere aangestoken door mijn vriendin die er een paar jaar geleden al geweest is, twee keer maar liefst. Ook een reis maken door Suriname staat al geruime tijd op mijn bucketlist. Maar het kwam er gewoon steeds niet van.

Tielse vrienden

Door mijn werk voor deze krant maakte ik ooit kennis met de Tielse Stichting Vrienden van Suriname. Zij sturen er containers met hulpgoederen naar toe. Tiel blijkt zo een échte band te hebben met het land. Ze kunnen daar nog van alles gebruiken terwijl hier een overschot is. Onlangs, zaterdag 1 februari, vertrok er weer een container met medische hulpgoederen voor ziekenhuizen maar ook met leerboeken voor diverse scholen. Maar liefst 80% van de Surinaamse scholen heeft daar dringend behoefte aan. De stichting draait volledig dankzij vrijwilligers, enkele bezochten zelf het land.

Enthousiasme

Ik werd dus, zo mogelijk, nog enthousiaster om er dan toch een keer echt naar toe te gaan. Via deze krant en de stichting Vrienden mocht ik ook aanwezig zijn bij het bezoek dat een vooraanstaande Surinaamse politicus aan Tiel bracht. In oktober 2019 bezocht presidentskandidaat Santokhi de loods van de stichting en het ambtmanshuis, waar hij hartelijk ontvangen werd door Burgemeester Beenakker. Een goede reden om de Surinaamse politiek wat beter te gaan volgens. Wie wint de verkiezingen daar op 25 mei 2020?

Militair

Nederland heeft natuurlijk een heel verleden met onze voormalige kolonie. Een geschiedenis waar we niet altijd trots op mogen zijn. Gelukkig ligt dat achter ons, hoewel er nog wel redelijk verse herinneringen blijken te zijn. Ook in Tiel. Bij toeval sprak ik met Tielenaar Piet Plagge. "Ik diende er als militair, in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw. Dat is lang geleden", vertelt Piet. "En ik heb alleen nog mijn herinneringen. Ik had veel dia's en zo, maar heb het allemaal in de verhuizing weggedaan." Zonde natuurlijk, maar zo gaat dat.

Reistip

Als hij hoort van mijn vakantieplannen heeft hij een aantal tips: "Je moet zeker naar Albina gaan, een groot gezellig dorp aan een rivier. Dat is de grens met Frans Guyana. Aan de overkant van de rivier is Saint Laurent, een leuke grote stad." Hoog tijd voor actie. Vorige maand heb ik de Grote Suriname-tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam bezocht, samen met de eerdergenoemde vriendin. Inmiddels heb ik een optie op een rondreis door Suriname staan. Hopelijk gaat het door. Naast vakantie hoop ik dan ook wat ontwikkelingsprojecten te kunnen bekijken om aan onze lezers te beschrijven waar de containers vanuit Tiel terecht komen. Ik hou u op de hoogte!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden