Zorgmedewerker in beschermende kleding bij de ingang van de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Rivierenland, op 18 maart 2020.
Zorgmedewerker in beschermende kleding bij de ingang van de spoedeisende hulp van Ziekenhuis Rivierenland, op 18 maart 2020. (Foto: Corien Remijn)

Tiel wacht nog op de grote klap

Ziekenhuis-medewerker: "Dit is de stilte voor de storm"

Corien Remijn

Het is stil in Tiel. Bijeenkomsten zijn afgelast en wie thuis kan werken, werkt vanuit huis. Ziekenhuis Rivierenland laat op 19 maart weten dat er inmiddels vijf coronapatienten zijn opgenomen. Op internet buitelen intussen de sociale initiatieven van mensen die willen helpen over elkaar heen. Een impressie van zorg in tijden van corona.

Tiel. Het is 18 maart 2020. De ingang van de spoedeisende zorg (SEH) van Ziekenhuis Rivierenland is gereserveerd voor mensen met corona-achtige klachten. Andere bezoekers van de SEH of de huisartsenpost moeten via de hoofdentree naar binnen. Heel even vertoont zich een medewerker van de spoedafdeling bij de schuifdeuren, van top tot teen gehuld in beschermende kleding. Gevraagd naar de voorraad beschermingsmiddelen van het ziekenhuis zegt ze, op veilige afstand en met een mondkapje op: "Het is krap maar nog net voldoende". Dan verdwijnt ze snel weer naar binnen. Een hoestende vrouw die al enige tijd bij dezelfde schuifdeur staat te wachten, blijft buiten staan. De reden? "Ik heb een longontsteking en moet hier wachten op mijn medicijnen. Ik mag niet meer naar binnen." Na een minuut of twintig kan ze gelukkig, met medicatie op zak, weer naar huis vertrekken.

Stilte voor de storm

Het ziekenhuisterrein is verder vrijwel leeg en ook het bekende golfkarretje rijdt niet deze dagen. Zoveel mogelijk afspraken en behandelingen zijn uitgesteld, volgens het ziekenhuis om menselijk verkeer te beperken en te besparen op materiaal dat nodig is voor operaties. Mede daardoor is het binnen vrij rustig, vertellen een paar medewerkers die een ommetje maken tijdens hun lunchpauze. Het groepje oogt ontspannen en opgewekt, maar blijkt zich wel voor te bereiden op zware tijden. "Dit is de stilte voor de storm. De meeste afdelingen draaien nog redelijk normaal door maar dat kan snel veranderen." Lachend: "We hoeven nog geen slips als mondkapjes te gebruiken gelukkig." Voor meer informatie verwijzen ze de afdeling communicatie, want de situatie verandert van dag tot dag. Dat geldt ook voor de instructies voor bezoekers op de site van het ziekenhuis.

Zorgapplaus

Het landelijke zorgapplaus van 17 maart kwam voor Rivierenland misschien wat aan de vroege kant maar het enthousiasme van de Tielenaren was er niet minder om. Stipt om 20.00 gingen honderden mensen naar buiten om het zorgpersoneel een hart onder de riem te steken. Onder meer in de omgeving van de Grotebrugse Grintweg in Tiel was minutenlang applaus te horen, in kracht bijgezet door het geluid van potten en pannen. Intussen groeit het aantal hulpinitiatieven voor mensen die aan bed of huis gekluisterd zijn met de dag. Bedrijven stellen gratis luisterboeken en films beschikbaar, vrijwilligers melden zich massaal bij Facebookgroepen en zorgorganisaties om voor anderen boodschappen te doen, de hond uit te laten of iemand te bellen voor een praatje. Veel animo is er nog niet. Tiel wacht op de grote klap en houdt de adem in...

,

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden