Een gewone schooldag en toch een verlaten schoolplein. Binnen branden nauwelijks lichten, de straten zijn stil. Wie had dat ooit gedacht?
Een gewone schooldag en toch een verlaten schoolplein. Binnen branden nauwelijks lichten, de straten zijn stil. Wie had dat ooit gedacht? (Foto: )

'Ik dacht dat ik Corona-vakantie had'

Lang leve de computer, wat moesten we nog zonder doen?

Marjon de Lange

Wie had dat ooit gedacht? Een griepvirus dat het dagelijks leven wereldwijd ontregelt. En zo erg bedreigend is dat er bijzondere maatregelen genomen. Zondag 15 maart werden alle Nederlandse scholen gesloten om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Tiel - Van overheidswege zijn de scholen vanaf zondag 15 maart gesloten tot en met 6 april. Het Tielse Lingecollege stuurde direct een nieuwsbrief aan alle ouders en leerlingen. De school werd nog wel open gedaan voor leerlingen met ouders in zogenaamde cruciale beroepen. Zoals de zorg, openbaar vervoer of levensmiddelen-industrie. De overheid heeft hier een lijst voor samengesteld.

Toetsweken

Op het Lingecollege zouden ze vanaf klas twee precies in deze sluitingsperiode toetsweek hebben. In eerste instantie zouden de toetsweken voor de examenklassen nog wel doorgaan. Menig leerling in de andere schooljaren haalde echter opgelucht adem. Slechts twee dagen later kwam het volgende bericht met daarin onder andere de mededeling dat alle schoolexamens en toetsen tot nader bericht toch niet doorgingen. Weer volgens overheidsbesluit. Ondertussen worden leerlingen volgens een strak schema in de gelegenheid gesteld hun kluisjes leeg te komen halen. Het kan zijn dat ze boeken daaruit nodig hebben immers. Ze worden aangespoord vooral niet te stoppen met leren en voorbereid te blijven.

Virus-vakantie

Het betekende dus niet dat leerlingen vakantie konden gaan houden. Achter de schermen werd inmiddels door menig docent hard gewerkt aan een oplossing. Vanaf woensdag 18 maart kregen alle leerlingen van het Lingecollege onderwijs en begeleiding op afstand. Ze kregen zelfs een schema waar in de dagindeling ook opstaan en wandelen opgenomen is! Ook de basisscholen doen mee met het digitale onderwijs. De eindtoets van groep 8 vervalt dit jaar. Veel ouders moeten inmiddels thuis werken. Zij geven elkaar allerlei tips om zelf de kinderen bezig te houden met onderwijs. In menig supermarkt vliegen de voorbeelden van educatieve websites je om de oren en ook de mobiele telefoon staat niet stil, scula, digipuzzle, onlineklas enzovoorts.

Gewoon open

Huiswerkinstituut HIT blijft gewoon open. "Zolang het kan", vertelt Marianna Zuurendonk. "Maar wel aangepast, niet meer dan vier leerlingen tegelijk in een ruimte, werkplekken op twee meter van elkaar af." Ook de kinderopvang blijft open, vooral voor kinderen van ouders die niet thuis kunnen werken. Maar van de week waren sommige dagen slechts vijf kindjes aanwezig. "Gelukkig maar", vertelt een medewerkster van Villa Kakelbont, "want veel van de leidsters zijn verkouden en zij mogen dan niet werken, we nemen geen enkel risico." Alle scholieren zijn intussen weer aan het werk gezet, hier en daar met een diepe zucht, de corona-vakantie was van korte duur!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden