Massale uitzetting Batouwers dreigt


Vijf van de 150 bewoners bewoners voor wie een dakloos bestaan dreigt. Staand tweede van links Erika van de Pol. (Foto: Arno voor de Poorte)
Vijf van de 150 bewoners bewoners voor wie een dakloos bestaan dreigt. Staand tweede van links Erika van de Pol. (Foto: Arno voor de Poorte) (Foto: Arno voor de Poorte)

Massale uitzetting Batouwers dreigt

Het voelt heel onmenselijk. Dit draait alleen maar om geld.

Arno voor de Poorte

Voor zo'n 150 bewoners van de flat 'De Batouwe' in Tiel-West dreigt er op 27 mei een gedwongen uitzetting. Erika van de Pol heeft zich als vertrouwenspersoon het lot van deze mensen aangetrokken. Met vijf bewoners licht ze de situatie toe.

Tiel - Met de woningnood in een beschaafd land als Nederland is het een dunne lijn tussen een dak boven je hoofd en een slaapplaats onder de brug. Deze situatie dreigt te ontstaan voor naar schatting 150 bewoners van serviceflat 'De Batouwe' aan de Wadenoijenlaan in Tiel. Een vijftal bewoners laat weten voor welke onmogelijke opgave zij staan. Anko Beekman, (28) Elias Smit (22), Irene Patty (24), Marcel Simons (51) en Latoya Molenvelt (29) dreigen tussen de wal en het schip te vallen. Ze wonen tussen de 2,5 en 5 jaar in de flat. Ze zijn allemaal ingeschreven bij een woningbouwvereniging. "Daar zijn de wachtlijsten te lang", aldus Anko. "We hebben een eigen inkomen, maar verdienen net te weinig om een huis te kunnen kopen. Ook daarom is particulier huren voor ons onbereikbaar."

Zuur

Voor Marcel kan de uitzetting het begin zijn van een neerwaartse spiraal. "Ik heb een bijstandsuitkering en als ik geen vaste woon- of verblijfplaats heb, dan raak ik ook mijn uitkering kwijt. Ik ben gehecht aan de Betuwe en zie hier geen reddingsboei op dit moment." Wat Anko frustreert is dat er andere verwachtingen zijn gewekt. "Het zou in 2017 al tegen de vlakte gaan, maar veranderingen in de markt maakten dat dit constant uitstel opliep. Vandaar dat het zo zuur is dat we eind mei zonder sociaal plan op straat staan." Het is een gegeven dat dit iedereen in de flat raakt. En dat niemand een passend antwoord heeft. "Teruggaan naar mijn ouders is geen optie", zegt Elias. "Dan zou ik mijn autonomie moeten opgeven." Irene vindt ook dat dit te veel druk op de families thuis gaat leggen. "Dat is toch geen structurele oplossing? Waarom gaan ze het gebouw niet in fases opknappen? Dan kunnen ze een groot gedeelte van de woningen in tact laten en ons bijvoorbeeld van de ene naar de andere verdieping laten verhuizen. Dat zou voor iedereen een ideale kans zijn."

Paniek

Vertrouwenspersoon Erika merkt dat de paniek toeneemt. "Op een gegeven moment zijn de bewoners murw. Die bevriezen en dan kunnen ze weinig meer. Het zou geweldig zijn als ze mogen blijven zitten tot ze wat anders hebben. Samen met de Kapel-Avezaathse dominee Everdien Hagen bekijk ik of dat via een versnelde procedure mogelijk is." De vijf bewoners wisten van tevoren dat ze het risico van opzegbare contracten namen toen ze ervoor kozen om in dit gebouw hun onderkomen te zoeken. Veel keuze hadden ze nooit, dus hebben ze dit tot hun thuis gemaakt. En hebben ze er een fijne plek aan. Latoya oppert dat er in Tiel en omgeving veel winkels en kantoorpanden leeg staan. "Het zou fantastisch zijn als ze daar betaalbare woningen van zouden maken. Want we hebben wel gewoon net als iedereen een dak boven ons hoofd nodig. En snel ook."

Arno de Poorte
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden