"Bij iedere hoest schrik ik nog steeds"

"Het is als een grijs boek, ik sla het liever dicht"

door Marjon de Lange

Chiel en Ria Dumas denken er liever niet aan terug, beiden werden getroffen door het gevreesde Corona-virus. Chiel lag zelfs ruim twee weken in Ziekenhuis Rivierenland. Gelukkig zijn ze er beiden weer bovenop gekomen.

"Het gaat weer goed met ons, gelukkig", zegt Chiel (66). Hij en zijn vrouw Ria horen beiden tot de risicogroep. Ria (64) heeft ook nog COPD en is bijna genezen van borstkanker. "Ik ben van de zuurstof af en kan gewoon weer de trap oplopen. Ik ben nog niet de oude maar het gaat heel snel vooruit. Ik was 14 kilo afgevallen, volgens mij zijn die er al weer allemaal bij", zegt hij.

Grieperig

Chiel werd als eerste ziek. "We hoorden bij de eerste golf corona-patienten," vertelt Chiel, "het was in de tweede week van maart, ik kwam op een donderdag thuis en ik voelde me niet lekker, wat grieperig. Al gauw werd ik echt hondsberoerd. Maandag is de huisarts nog langs geweest, maar die dacht toen nog dat het een gewoon griepje was." Ria vult hem aan: "dinsdag werd ik ook ziek. Een paar dagen later had Chiel 39.8 graden koorts! De huisarts kwam snel weer en we moesten beiden naar het ziekenhuis. Er rukten twee ambulances voor ons uit."

Eerste hulp

Ze kwamen nog gewon op de eerste hulp afdeling binnen. Bij Chiel werd direct een dubbelzijdige longontsteking vast gesteld. Ze werden samen opgenomen en mochten op één kamer verblijven."Dat was nog op een gewone afdeling. Na drie dagen was Ria koortsvrij en zij mocht naar huis. Omdat Corona je longen aanvalt werd ik daar wel op getest, en Ria ook," vervolgt Chiel. "De uitslag kwam pas toen ik op het punt stond naar huis te gaan. Ik was al beneden en Chiel was alleen boven", zegt Ria, die het daar duidelijk nog moeilijk mee heeft. Ze zijn 48 jaar getrouwd en Ria moest thuis uitzieken en Chiel mocht geen bezoek meer.

Sluis

"En toen moest ik door de sluis naar de speciale corona-afdeling. Ik lag eerst op een kamer van twee, mijn buurman werd midden in de nacht naar de IC gebracht. Ik was even alleen maar er kwamen al snel nieuwe kamergenoten. Ik heb steeds zelf kunnen ademen, daarom kon ik op de afdeling blijven. Ik had wel zuurstof nodig. Het was heel heftig. Ik heb dode mensen gezien. De man naast mij is overleden. Er mochten maar twee mensen heel kort afscheid van hem nemen. Ik dacht zelf ook dat ik het niet zou redden. Ik nam zelfs al afscheid van het leven."

Medicijn

"Het verplegend personeel is super, maar ik zou er geen één meer van herkennen met al die beschermende kleding. Ik kreeg Malariatabletten, heel bitter, zes tegelijk. Maar waarschijnlijk hielp het wel, ik knapte toch weer op", aldus Chiel. Hij wil graag iedereen waarschuwen voor Corona. "Laat iedereen zich vooral aan de regels houden. Het is net een horrorfilm. Ik gun het niemand. Pas op wat je doet en voorkom besmetting!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden