De vlag uit of de deuren sluiten?


Marion van Neerbos, eigenaresse van een kapsalon in Tiel, heeft met haar team de handen vol aan de grote toestroom van klanten.
Marion van Neerbos, eigenaresse van een kapsalon in Tiel, heeft met haar team de handen vol aan de grote toestroom van klanten. (Foto: Corien Remijn)

De vlag uit of de deuren sluiten?

"We hopen dat de horeca eerste Pinksterdag ook open mag"

Corien Remijn

Terwijl kappers bezig zijn met een grote inhaalslag, moeten andere bedrijven de deuren definitief sluiten omdat het coronavirus de nekslag betekent voor hun bedrijf. De Zakengids maakte een rondje langs lokale ondernemers in Tiel.

Tiel - Bij Hairstyliste Marion in de wijk Rauwenhof kan de vlag weer uit na twee maanden gesloten te zijn. De zaak zit bomvol, althans, zo vol als kan met 1,5 meter tussenruimte. Om de grote toestroom van klanten aan te kunnen, zijn de openingstijden zelfs fors uitgebreid. Marion van Neerbos, de eigenaresse, vertelt: "Het is nu zelfs drukker dan rond Kerst. De klanten hebben enorm met ons meegeleefd en stuurden ons kaarten, bloemen en zelfs champagne toen we weer open mochten. Tijdens de coronasluiting konden we alleen op bestelling haarproducten verkopen. Of we de verloren omzet nog helemaal kunnen inhalen, is de vraag, maar deze drukte helpt zeker." Voordat de salon weer open ging, heeft ze de nodige maatregelen getroffen. Buiten, bij de ingang, staat een zitje voor klanten die wachten op hun afspraak, met op het tafeltje een kaart met hygiëne-instructies. De grote fles hand-desinfectiemiddel die ernaast staat wordt gretig benut, ook door willekeurige passanten. Binnen valt direct op dat ook de klanten een mondkapje dragen, al houdt niet iedereen dat de hele behandeling vol. Marion: "Een mondkapje is niet verplicht, maar de meeste klanten stellen het prijs dat we het aanbieden."

Tussen hoop en vrees

Terwijl kappers voorzichtig feest vieren en supermarkten en slijters gouden tijden beleven, dreigt voor andere Tielse ondernemers een faillissement. Zij willen niet met naam en toenaam in de krant, maar de pijn zit vooral bij horecabedrijven en kledingzaken. Margriet van Heesch, voorzitter van Hart van Tiel en eigenaar van enkele restaurants, ziet wel wat licht aan de horizon. "De horeca mag onder voorwaarden vanaf 1 juni weer open, dus op Tweede Pinksterdag. We hopen wel dat de regels nog worden aangepast, want die zijn niet allemaal even logisch. Zo mogen er maximaal 30 klanten in de zaak zijn, hoe groot het oppervlakte ook is. En waarom mogen we niet een dag eerder open, op Eerste Pinksterdag?"

"Business as usual"

Intussen gaat het leven bij KIOSK Rauwenhof gewoon zijn gangetje. Ja, er is een looproute, er hangt een spatscherm boven de balie en de medewerkster draagt handschoenen, maar verder is er weinig veranderd. Bedrijfleidster Liesbeth Kleinbloesem vertelt: "We hebben weinig last van de coronacrisis. Rookartikelen lopen altijd wel en de verkoop van kaarten en tijdschriften is zelfs groter. Vooral condoleancekaarten gaan hard omdat mensen niet persoonlijk naar een begrafenis of crematie kunnen gaan." Een oudere klant, die, gezeten op haar rollator, rustig op haar beurt wacht, waarschuwt: "Hier is het geweldig geregeld maar op straat gaan mensen nu te slordig om met de regels."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden