Biodiversiteitsbomen in Betuwe

Foto:

Onder het motto ‘Boompje huisje beestje’ zijn op vier Betuwse locaties bijzondere bomen in de grond gezet. De eiken zijn namelijk dood. Toch zorgt het initiatief van Stichting Het Appelland voor meer biodiversiteit in het landschap, want dood hout leeft.

Regio - De eikenboom staat sinds een paar jaar in een wat negatief daglicht vanwege de eikenprocessierups. Terwijl een eik toch zorgt voor een toename van de biodiversiteit. Zo kan een eik fungeren als broedplaats van de belangrijkste bestrijder van de eikenprocessierups, de koolmees. Denk ook aan de vele soorten insecten en andere vogels in een levende boom. Zelfs een dode eik huisvest nog veel leven. Marters, vleermuizen en allerlei soorten bijen en andere bestuivers maken dankbaar gebruik van het voedsel en holtes.
In de Betuwe staan weinig dode bomen in het vaak open landschap en boomgaarden. Met dit project Boompje huisje beestje werd op vier fruitrijke locaties een ‘biodiversiteitsboom’ gerealiseerd. Op Het Appelland in Park Lingezegen en op Nationaal Fruitpark Ochten verrees een ‘Boompje’ van ongeveer 6 meter hoog. De Warmoes in Lent en Mobipers in Zoelen kregen een boom met de helft van de afmeting. Alle vier zijn ter plaatse gemaakt en verschillend van karakter.
De eiken komen uit de omgeving en waren omgevallen door een storm. Ecologisch hoveniers zaagden de boom over de gehele lengte door. Aan de binnenkant maakten ze verschillende nestgelegenheden voor koolmezen, vleermuizen, andere vogels, marters enz. In de buitenkant boorden ze gaatjes en holletjes waar insecten een plekje vinden om eitjes te leggen. Tot slot werd de boom weer in elkaar gezet en diep in de grond vastgezet.
Het project is mogelijk gemaakt door Rabobank West-Betuwe, Rabobank Maas en Waal - Oost Betuwe, gemeente Buren en gemeente Neder Betuwe. Ook droegen de vier locaties zelf bij, onder andere via een enthousiaste vrijwilliger die zich liet sponsoren tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.
Na het coronatijdperk zijn de boompjes op de vier locaties te bewonderen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden