Coronacrisis: impact op de werkgelegenheid in de regio Rivierenland

In Rivierenland werken 31.600 werknemers in zwaar getroffen sector De impact van de coronacrisis op de werkgelegenheid is groot, verwacht UWV. Echter door de werkgelegenheidsstructuur in Rivierenland is de verwachte impact minder sterk dan gemiddeld. Dertig procent van de werknemers werkt in een sector met grote tot zeer grote krimp, ten opzichte van 32 % landelijk. Vooral uitzend- en oproepkrachten lopen risico op minder of geen werk. Zij werken vaker in sectoren die hard geraakt worden. Dit blijkt uit een analyse van UWV over de regionale impact van corona op de werkgelegenheid in Rivierenland.Zwaar getroffen sectoren minder aanwezig

In de zwaarst getroffen sectoren als luchtvaart, sierteelt, horeca en cultuur, sport & recreatie wordt Rivierenland minder hard geraakt, omdat de regio hier een relatief klein aandeel in de werkgelegenheid (5800 werknemers) heeft ten opzichte van de rest van Nederland.

Flexibele contracten

De uitzendbranche heeft wel een groot aandeel in de werkgelegenheid in Rivierenland, daar zijn grote klappen gevallen. Het ging hier met name om uitzendkrachten vanuit de industrie, groothandel en administratieve functies. Zij konden echter voor een deel weer herplaatst worden, met name in de fruitteelt.

Groeisectoren

De drie sectoren die naar verwachting zullen groeien, zijn goed voor 22.000 werknemers (21% van de werkgelegenheid). Zorg & welzijn is daarin dominant met ruim 16.000 werknemers. Daarna volgt het openbaar bestuur met zo’n 5.400 werknemers. Bij de sector post en koeriers werken in Rivierenland ongeveer 600 mensen.

Initiatief ter bevordering van de werkgelegenheid

De huidige crisis vraagt van werkgevers veel aanpassingsvermogen en creativiteit. Een voorbeeld van een initiatief dat in Rivierenland is gestart om samen zo goed mogelijk uit de crisis te komen is het digitale platform ‘Logistics Valley Helpt’. Dit is opgezet door het platform Logistics Valley Rivierenland, waar ondernemers, overheid en onderwijs samenwerken op het vlak van logistiek en transport. Zij proberen de impact op de werkgelegenheid te beperken door te bemiddelen tussen enerzijds bedrijven die door drukte een grote vraag naar mensen en middelen hebben en anderzijds bedrijven die door het wegvallen van de klantvraag mensen en/of middelen beschikbaar hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden