Carmen Vukman
Carmen Vukman (Foto: Esther Meijer)

Samen helen door te spelen

De tijd van sociaal wenselijk gedrag, op je tanden bijten en vriendelijk blijven voor de harmonie, is voorbij.

Tiel - Corona maakt hardnekkige relatieproblemen zichtbaar. Waar men juist op zoek is naar verbinding, lijkt corona te zorgen voor meer verwijdering van onszelf en de ander. Erover praten leek de ideale oplossing. De relatietherapeut die in de rol stapt van tolk van het stel om meer wederzijds begrip te krijgen. Meer begrip en meer verbinding.
Carmen Vukman, (psycho)dramatherapeut, gelooft niet in praten over problemen: "Relatie problemen ontstaan niet door erover te praten, dus hier ligt ook niet de oplossing".
Vukman werkt door middel van dramatherapie. Een bekende therapie, maar nieuw in de partner-relatietherapie sector. Door een traject van 12 sessies dramatherapie gaan stellen door verschillende fasen van verbinding en het herstellen hiervan. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van rolwissels, waar je als stel elkaar speelt tijdens een conflict.
Client H.: "Toen ik haar moest zijn tijdens ons laatste conflict, voelde ik pas hoeveel verdriet er zat onder haar boosheid".
Jezelf zien van buitenaf en de ander zien van binnenuit: essentieel wanneer we willen leven met die belangrijke ander.

Carmen runt haar praktijk Drama Solution in Tiel. In tijden van crisis trekt deze vorm van therapie aan. "Men wil alles wil doen voor meer verbinding."
Er zijn wat vooroordelen over dramatherapie. Het zou bestaan uit toneelstukjes en verkleedpartijtjes. Een vage bedoeling voor velen. Maar er is weinig meer concreet dan problematische patronen bloot te leggen door het in beeld te brengen op het toneel. Waar je met praten tien sessies over doet, kun je met dramatherapie in drie sessies op tafel krijgen.
De speelvloer is een parallel aan het echte leven. Ons brein maakt geen onderscheid tussen echt of nep.
Samen kunnen spelen en fouten maken zonder eindeloze monologen van verwijten en pijn. Dat is het doel van dramatherapie voor stellen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden