Portret Femke Verwoert, Verzorgende-IG Lingewaarde, door kunstenaar Bert Megens
Portret Femke Verwoert, Verzorgende-IG Lingewaarde, door kunstenaar Bert Megens

'Levensportretten Ouderen' leidt tot portretten zorgmedewerkers

Tiel - Vier deelnemende kunstenaars aan het Project Levensportretten van Ouderen, werken sinds kort aan twaalf portretten van zorgmedewerkers. Op dinsdag 23 juni om 14.00 uur zullen zij deze overhandigen aan de betrokkenen van Zorgcentrum Lingewaarde in Tiel. De portretten, gemaakt door Bert Megens, Linda Derksen, Rob Reis en Antoinette Broekman, worden een maand in Lingewaarde geëxposeerd zodat alle medewerkers ervan kunnen genieten. De portretten staan symbool voor het respect dat zorgmedewerkers, in dit geval de ouderenzorg, verdienen.

Levensportretten van Ouderen in Coronatijd Het project Levensportretten van Ouderen van initiatiefneemster Marian Dijksman, heeft als doel ouderen in zorgcentra respectvolle aandacht te geven door hen aan een kunstenaar te koppelen. Tijdens de persoonlijke ontmoetingen en gesprekken staan zij met hun eigenheid en hun levensloop centraal. Tot slot worden de deelnemers op een positieve manier in zowel tekst als beeld geportretteerd.

De kennismakingsbezoeken, het persoonlijke contact, de ontwikkeling van het portret vormen een belangrijk onderdeel van het project, dat eindigt met een expositie. Daarbij krijgen alle deelnemers nogmaals alle aandacht. Dit ontroerende project dat door bewoners, familie en kunstenaars als waardevol wordt ervaren, draait dit jaar voor de tweede keer.

Natuurlijk bemoeilijkte de Coronacrisis het contact. Door van dichtbij alle gevolgen van het Coronavirus te ervaren ontstond bij initiatiefnemer het idee iets voor de zorg te doen. Uit respect voor dit bijzondere beroep. De kunstenaars stemden enthousiast in en stelden gul hun tijd beschikbaar. Deze portretten laten de mensen achter het mooie, belangrijke- en de laatste maanden nog eens extra zware- beroep zien.

Eigen stijl De vier kunstenaars brengen ieder hun eigen karakter en stijl in. Bij de Levensportretten van Ouderen is sprake van een zorgvuldige match tussen bewoner en kunstenaar. Het draait hierbij vooral om respectvolle aandacht. Deze matches hebben succesvol uitgepakt, er is een band ontstaan tussen de deelnemers. Afgelopen tijd zijn al twee portretten in kleine kring overhandigd. Rob Reis verbeeldde met zijn levendige stijl negen bijzondere momenten uit het leven van de bijna 93-jarige Ernst van Toorn. Antoinette Broekman maakte van Geertje Meel een pakkend portret. Op 15 juni ontving bewoner Cilius de Waal zijn portret van kunstenares Linda Derksen. Ook mevrouw Marina Bams ziet binnenkort haar prachtige portret gemaakt door Bert Megens.

Zorgportretten, een spontane match Waar bij de bewoners juist sprake was van een zorgvuldig voorbereide match, kenden de kunstenaars de zorgmedewerkers helemaal niet. Medewerkers mochten zich aanmelden bij een contactpersoon, soms gebeurde dit als verrassing door collega’s. Inmiddels is er onder de kunstenaars al een deel van de resultaten uitgewisseld. Ze zijn prachtig.

We verwachten dat de overhandiging van alle twaalf zorgportretten op 23 juni om 14.00 uur bij Lingewaarde buiten zal plaatsvinden. De expositie is vanaf dat moment te bezichtigen voor de medewerkers, de bewoners en het beperkte familiebezoek.

Vanaf 18 juli zullen de resultaten van Levensportretten van Ouderen in Lingewaarde te zien zijn. De opening van die expositie vindt - onder enig voorbehoud van ontwikkelingen - plaats op zaterdagochtend 18 juli om 10.30 uur, begeleid door wat regels om veilige afstand te bewaren. Tegen die tijd zal bezoek, naar verwachting, breder mogelijk zijn.

Levensportretten Ouderen en Portretten van de zorg marian@dijksmanmanagement.nl

Zorgcentrum Lingewaarde, Gasthuislingelaan 2, Tiel

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden