'Ik kan heel moeilijk zelf ziek zijn'


Oud-huisarts Aad Schreuders bij de e-bike die hij met de afscheidsbijdragen van patiënten heeft aangeschaft.
Oud-huisarts Aad Schreuders bij de e-bike die hij met de afscheidsbijdragen van patiënten heeft aangeschaft. (Foto: Corien Remijn)

'Ik kan heel moeilijk zelf ziek zijn'

"Als je niet goed luistert, mis je soms de essentie"

Aad Schreuders is in 1953 geboren in Nijmegen en studeerde geneeskunde in Utrecht. Hij volgde daar ook de opleiding tot hartchirurg, maar besloot vlak voor de eindstreep om huisarts te worden. Hij begon in 1984 een praktijk in Tiel en bleef daar 36 jaar actief als huisarts.

Aad Schreuders, huisarts

door Corien Remijn

Oud-huisarts Aad Schreuders gaat met zijn vrouw Nederland verkennen op zijn nieuwe fiets met trapondersteuning. Naast bijdragen voor deze e-bike ontving hij honderden kaarten, brieven en digitale bedankjes van patiënten. Een persoonlijke afscheidsreceptie zat er vanwege het coronavirus helaas niet in.

Dokter Aad Schreuders heeft zijn stethoscoop op 67-jarige leeftijd aan de wilgen gehangen. Eigenlijk had hij nog wat langer door willen gaan als huisarts in Tiel, maar nadat hij werd geveld door het coronavirus en op de Intensive Care belandde, vond hij het tijd om te stoppen.

Tiel - "Ik ben nog geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan", benadrukt hij, "het vak van huisarts is één van de mooiste beroepen die ik ken." Hij ontvangt de verslaggever van de Zakengids in de lommerrijke tuin van zijn huis in Tiel-Noord. De arts die vooral oor en oog had voor zijn patiënten, blijkt zelf een begenadigd verteller te zijn. Het interview loopt uit en kleinkinderen druppelen de tuin binnen voor een bezoekje aan opa en oma. Schreuders: "Ik heb nu alle tijd om van de kleinkinderen te genieten. Nummer zes en zeven zijn in aantocht." Schreuders is veertig jaar getrouwd en heeft drie kinderen.

Coronapatiënt

Hij oogt energie maar is nog herstellende van een corona-infectie. Twee weken lag hij aan de beademing op de Intensive Care en vijf weken op een normale ziekenhuisafdeling. Dat hakt er wel in. "Ik dacht eerst dat het een gewone griep was, maar het bleek toch COVID-19 te zijn. Op 14 maart werd ik opgenomen, op 17 maart moest ik naar de Intensive Care voor beademing. Van de weken tot 10 april herinner ik me niets meer. Op eigen verzoek ben ik overgeplaatst naar het Radboudziekenhuis in Nijmegen, omdat ze daar een nieuwe beademingsmethode gebruikten die minder schadelijk is voor de longen. Gelukkig hadden zij in maart nog bedden vrij." Andere gezondheidsproblemen dwongen hem eerder al om een tandje terug te schakelen. "Ik heb de praktijk drie jaar geleden overgedragen aan Suzanne Geerits, maar ik was er nog wel anderhalve dag per week actief. Dat had ik eigenlijk nog langer willen doen, maar weet je, ik ben vooral erg dankbaar dat ik de praktijk levend, door de voordeur, heb kunnen verlaten."

Dokter Snijgraag

In 1984, toen hij met dokter Sünderman een praktijk begon in een vleugel van ziekenhuis Rivierenland, was het onder huisartsen zeker niet gebruikelijk om onder één dak te werken met een ziekenhuis. "Maar het werkte echt uitstekend: de lijntjes waren kort en ik kon tussendoor even langslopen bij patiënten die er waren opgenomen. In 2007 heb ik de praktijk verhuisd naar het nieuwe eerstelijnscentrum aan de Dodewaardlaan vanwege alle extra mogelijkheden die zo'n samenwerkingsverband biedt. Ik was toen al een tijd zelfstandig, na 14 jaar praktijk met Sünderman." De oorspronkelijke keuze voor Tiel kwam vooral van dokter Sünderman, maar het feit dat zijn schoonouders nabij woonden had ook voordelen voor Schreuders, zeker toen er kinderen kwamen. Zijn pad had heel anders kunnen lopen als hij de opleiding tot hartchirurg had afgemaakt. "Ik besefte dat ik in de chirurgie het contact miste met de mens achter de zieke. Ik wil mensen begeleiden van wieg tot graf, van generatie op generatie. Goed luisteren om de essentie van problemen te achterhalen. Dat maakt dit vak ook zo mooi." Lachend: "Ik heb wel de bijnaam "Dokter Snijgraag" omdat ik veel kleine chirurgische ingrepen zelf deed." Schreuders is nu oud-huisarts en gaat met zijn vrouw genieten van de kleinkinderen, golf en fietstochten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden