Toerisme is weer up and running


Ad Moerman van Jachthaven en Camping De Helling in Culemborg voor één van de trekkershutten, de kampeervaten. (foto: Martin Smaling)
Ad Moerman van Jachthaven en Camping De Helling in Culemborg voor één van de trekkershutten, de kampeervaten. (foto: Martin Smaling) (Foto: Martin Smaling)

Toerisme is weer up and running

Regio - Het toerisme in Rivierenland bevond zich in een achtbaan. Van reservering naar annulering en van intrekking tot hectische taferelen om alle boekingen in goede banen te leiden. Toerisme-ondernemers tonen zich veerkrachtig.

Arno voor de Poorte

Tiel / Zennewijnen

Robin van Putten (54) van Campingpark Zennewijnen is ontzettend blij dat ze per 1 juni open zijn. “We kregen in het begin alleen annuleringen te verwerken, omdat de grote Tielse evenementen als Appelpop en het Fruitcorso van de kalender gehaald zijn. En met een boekingssysteem dat daar nauwelijks voor toegerust was hebben we elkaar wel even, op het randje van moedeloosheid, staan aankijken,” vertelt hij. Zijn vrouw Bianca valt hem bij: "Het is doodzonde dat al die evenementen gecanceld, zijn, maar de boekingen stromen gelukkig weer binnen. De mensen ontvluchten de drukte en de krapte van de grote stad. En iedereen is coronamoe." Het restaurant is weer geopend. Dat zorgt voor de nodige hectiek. "Er is veel animo om uiteten te gaan," zegt Robin. "We hebben een echt goede kok en het afhalen loopt ook gewoon door. Bovendien komen de fietsers ook weer langs. Het gaat allemaal de goede kant op."

www.campingzennewijnen.nl

De Helling Culemborg

Aan de rivier de Lek in Culemborg ligt de jachthaven annex camping 'De Helling'. Ad Moerman vertelt dat het voor hem een eenvoudige zaak is geweest. "We zijn begin april open gegaan. Toen moesten onze gasten hun eigen douches en toiletten regelen. Sinds twee weken trekt de jachthaven met de bootjes weer aan." De camperaars zijn in eerste instantie weggebleven. Die kwamen snel terug met eigen voorzieningen. Tijdens het begin van de coronacrisis waren er geen havenmeesters om controle uit te voeren en toezicht te houden. "Ondanks dat vind ik dat alles heel soepel is verlopen," zegt Ad daarover. "Wij werkten thuis en iedereen maakte gewoon heel netjes zijn of haar geld naar ons over." Alles komt weer lekker op stoom. De plaatsten voor de stacaravans en de seizoensplaatsen zijn volgeboekt. "De trekkershutten, de kampeervaten, zijn nog wat rustiger. Daar komen de boekingen langzaam voor op gang."

www.dehellingculemborg.nl

Kunstroute West Betuwe

Penningmeester Gerd Buyserd van de Stichting Kunst en Cultuur West Betuwe tipt het routeboekje dat de stichting heeft uitgegeven. "Hierin staat een route die je wandelend, fietsend of met de auto kunt doen. Hiermee kom je langs 47 kustwerken in de openbare ruimte van de 26 kernen van de gemeente. Er staan foto's en beschrijvingen bij van alle objecten." De route is volgens Gerd te lang om in één dag te doen. Je kunt wel overal 'opstappen'. "De reizigers komen zo op plaatsen waar ze anders nooit zouden komen of waar ze aan voorbij zouden gaan. Je ontdekt meteen het fraaie landschap." Het routeboekje is te koop voor € 5,- bij de Bruna in Geldermalsen en bij Gerd Buyserd in Tricht. 0345-572224.

Corrigeren op de 1,5 meterregel is een gepasseerd station volgens de Betuwse ondernemers uit het toerisme. Iedereen is eraan gewend en de royale campings bieden genoeg ruimte om dit probleemloos te laten verlopen. De discipline is een deel van 't succes in de bestrijding van COVID-19.

Nederlands

De campings ontvangen vooral Nederlandse gasten. Doordat de overheid het afraadt om naar het buitenland te reizen, is er een toename van binnenlandse boekers. Het afgelopen weekeinde waren de campings - mede door het mooie weer - volgeboekt. Zeker nu de toiletten en douches weer open zijn voor publiek gebruik is het 'een gekkenhuis'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden