SamenLoop voor Hoop Tiel 2021


Peggy van den Kerkhof, de organisator van de Loop.
Peggy van den Kerkhof, de organisator van de Loop. (Foto: )

SamenLoop voor Hoop Tiel 2021

In 2019 werd de eerste editie van de Samenloop Voor Hoop Tiel gehouden. In het jaar 2021 staat de tweede editie gepland. Een 24-uurs wandelestafette voor iedereen die iets tegen kanker wil doen. In teams van 15 wandelaars wordt stilgestaan bij kanker en wordt het leven gevierd.

Tiel - De Tielse editie van deze SamenLoop voor Hoop, SLvH Tiel, is onderdeel van de landelijke SamenLopen, die allemaal onder de paraplu van KWF Kankerbestrijding vallen. Aan het woord is Peggy van den Kerkhof, organisator van de eerste SamenLoop in 2019 en ook uitermate betrokken bij de editie die volgend jaar gaat plaatsvinden. Ze vertelt dat de tweede editie bewust in 2021 is gepland. “Het is organisatorisch te zwaar om ieder jaar een SamenLoop te organiseren. Daarnaast vraag je dan te veel van sponsoren. KWF adviseert daarom om iedere twee of drie jaar een Samenloop te organiseren.”

Actueel

Als we elkaar begin juni 2020 bij de St. Maartenskerk in Tiel ontmoeten, komt alles van de SamenLoop 2019 weer boven bij Peggy. “Een prachtige locatie, we hopen hier in 2021 weer te lopen. Natuurlijk is het in de huidige situatie allemaal koffiedik kijken, maar KWF vindt dat we gewoon moeten doorgaan met alle voorbereidingen. Dus dat doen we!”

Eerste kennismaking

Ze kwam in aanraking met de SamenLoop toen haar zus Nicole kanker kreeg. Samen met vrienden van haar zus vatte ze het plan op om mee te gaan lopen met de SamenLoop in Weert. Nicole zou dan meelopen als survivor, iemand die kanker heeft overleefd. Helaas heeft Peggy’s zus dat niet gered, ze overleed in januari 2018, vijf maanden voordat er in Weert gelopen werd.

“Vijf maanden na haar overlijden hebben we met mijn zoon Stan en Nicoles vrienden meegelopen. Dat was natuurlijk gigantisch emotioneel, we beseften dat ze erbij had moeten zijn. We hadden het gevoel dat er eentje ontbrak. Het was heel zuur, maar ook heel mooi om het samen met haar vrienden te doen.”

Voor Peggy is haar zus Nicole onlosmakelijk verbonden met de SamenLoop. “Ik zou haar tekort doen als ik niet meer over haar zou praten of aan haar zou denken tijdens de loop. Die gedachte blijft en dat vind ik mooi. Het is ook een van mijn drijfveren om door te gaan met het organiseren van de SamenLoop. Noem het een extra drive, een extra herinnering. Nicole zou supertrots op me zijn!”

Dat gegeven werd tijdens de SamenLoop van 2019 opgepakt door Nicolette en Ellen, twee andere vrijwilligsters. Zij knipten blauwe vlinders - het lievelingsdier van zus Nicole - en hebben die overal langs het parcours opgehangen. Op het lijfje van iedere vlinder werd de naam van Nicole geschreven. “Dat plannetje hadden ze mooi bekokstoofd” lacht Peggy. “Ze weten hoe belangrijk de SamenLoop in combinatie met de gedachte aan Nicole voor me is. Ik zie het echt als mijn kindje!”

Lastige start

En dat terwijl de eerste SamenLoop in eerste instantie helemaal niet van de grond kwam. “We hielden een informatieavond bij de plaatselijke atletiekvereniging, daar kwamen welgeteld zeven mensen op af. Ook op oproepen die we deden, bijvoorbeeld de vraag naar vrijwilligers, werd niet of nauwelijks gereageerd.”

Totdat Peggy besloot om eens bij Toon Hermans Huis Tiel aan te kloppen. THHT is een drukbezocht inloophuis voor iedereen die te maken heeft (gehad) met kanker. Daar werd een tweede informatieavond gehouden. “De sfeer voelde meteen heel goed en warm aan. Er zijn bij THHT natuurlijk veel mensen die zich direct betrokken voelen bij het onderwerp kanker.” De sfeer werd nog beter toen bleek dat de SamenLoop 20% van de opbrengst aan THHT kon schenken.

De SamenLoop voor Hoop Tiel 2021 wordt grootser aangepakt dan de vorige editie. “We zetten vooral in op meer teams en meer lopers per team. Daarnaast willen we alles groot aanpakken: meer kinderen, meer kraampjes, ’s nachts ook catering. Er komt weer een kinderplein met een circus met pony’s. Jochem van Gelder presenteert en verzorgt op 29 mei om 14.00 uur de opening van de KinderLoop. Er zijn dit keer ook veel meer vrijwilligers, die in de vorm van commissies een deel van de organisatie voor hun rekening nemen. En dat allemaal om meer opbrengst te realiseren.”

Kaarsenceremonie

Net als verleden jaar zit er ook voor 2021 in de planning weer veel livemuziek. En niet te vergeten de kaarsenceremonie. “Daar herdenken we de dierbaren, steunen we elkaar en vieren we dat mensen kanker hebben overwonnen. In 2019 vloeiden de tranen rijkelijk, net als bij de slotceremonie.”

“Met de kaarsenzakken kunnen we de opbrengst van de SamenLoop verhogen. Voor de blanco kaarsenzakken, die € 5,- per stuk kosten, zijn diverse verkooppunten. Wij zorgen ervoor dat de kaarsen bij de kaarsenzakken worden geleverd. Mensen kunnen die blanco zakken zelf versieren met een boodschap, tekst of tekening. De kaarsenzakken worden ’s nachts langs de route neergezet, zodat er in de avond en nacht van de SamenLoop een verlicht pad ontstaat.”

Wil je ook meelopen in 2021? Alle informatie vind je op www.samenloopvoorhoop.nl/tiel

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden