Faye Harteman steunt oma in Walstede


Een trotse Faye Harteman met haar cheque, een zelfgemaakte schelpenketting en haar geldkistje. (foto: Arno voor de Poorte)
Een trotse Faye Harteman met haar cheque, een zelfgemaakte schelpenketting en haar geldkistje. (foto: Arno voor de Poorte) (Foto: Arno voor de Poorte)

Faye Harteman steunt oma in Walstede

ik verwacht het eindbedrag vlak voor de vakantie aan te bieden

Arno voor de Poorte

De elfjarige Faye Harteman uit Tiel is een vroegwijs meisje. En ze is heel sociaal. Voor haar dementerende oma, die in Zorgcentrum Walstede verblijft, heeft ze allerlei acties op touw gezet om bij te dragen in de kosten van de dagopvang.

Tiel - Faye zit in groep zeven van de Stefanusschoool in Tiel. Haar hobby's zijn: experimenteren met de wetenschapskist, tekenen en dansen. Daarnaast heeft ze de afgelopen periode tijd gevonden om geld in te zamelen voor haar oma die in Walstede verblijft. De teller staat op ruim € 200,- en dit gaat Faye schenken aan de dagopvang van Walstede. "Mijn oma zit daar sinds de vrijdag voordat de deuren wegens corona dichtgingen," vertelt Faye. "Toen mochten we er niet meer naar binnen. Ik vond dat aan de ene kant heel goed, maar aan de andere kant heel naar." Oma deelt de kamer met haar vriend. Om er zeker van te zijn dat oma genoeg te doen heeft in Walstede is Faye een actie gestart. "Samen met mijn vriendin Joënna van Voorst heb ik dit bedacht. Ons plan was om dit op de camping uit te voeren, maar door de 1,5 meter afstand lukte dat niet meer samen. Daarna ben ik er zelf mee doorgegaan."

Boortje

Faye is aan de slag gegaan met het maken van schelpenkettingen. "Daarvoor kreeg ik van mijn opa uit Dordrecht een boortje van 2 mm, maar het was toch moeilijker dan ik dacht. De boor gleed heel de tijd weg. Ik heb ook grote boxen, een soort grabbeltonnen, gemaakt. Die konden mensen voor € 5,- kopen. En ik heb zakjes met koekjes gemaakt. Die heb ik verkocht voor € 1,- per stuk." Vooral familie en klasgenootjes hebben de spulletjes bij Faye gekocht. "Dat mocht van meester Maarten in de klas. Die keurde het goed," zegt Faye. "Ook mijn opa heeft goed geholpen. Hij is bouwvakker geweest en heeft er veel verstand van." Faye wil met haar actie een bijdrage leveren om het voor haar oma leuker te maken op de dagopvang. "Het geld mogen ze gebruiken om knutselspullen te kopen of zo", aldus Faye. "Ik verwacht dat er nog wel wat geld bij komt. Mijn opa zorgt vast nog wel voor een verrassing." Ze is van plan om het eindbedrag aan te bieden aan Walstede als de vakantie aanbreekt. "Ik doe dat liever in één keer dan in veel stappen. Ik ben heel blij dat mensen spulletjes bij me hebben gekocht en geld hebben gedoneerd voor het goede doel." Faye heeft heel veel leuke reacties gekregen. Ze zegt dat veel mensen haar actie heel tof vonden. "Iedereen vond de koekjes heerlijk. De meeste klasgenootjes vonden ze 'verslavend lekker'. Ik had ze ook lactosevrij gemaakt en rekening gehouden met allerlei allergieën," licht de jonge Tielse haar zorgvuldige werkwijze toe. Ze vindt het heel gaaf dat mensen er geld voor over hebben om iets bij haar te kopen voor het goede doel. Uit haar klas kreeg ze ook veel bestellingen. "Dat vind ik superlief." Een actie als deze zou ze zo weer opzetten. "Ik zou het best nog een keer willen doen. Voor KiKa of zo. Er zijn vast en zeker vriendinnen die me willen helpen. Ik houd van goede doelen en mensen blij maken."

Arno de Poorte
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden