Betuwse musea klaar voor bezoekers


Het Marechausseemuseum kan weer bezoekers ontvangen. Om dit coronaveilig te doen zijn er volop desinfecteerzuilen beschikbaar. Medewerker Theo Elshof toont hoe hier op de juiste wijze gebruik van te maken.
Het Marechausseemuseum kan weer bezoekers ontvangen. Om dit coronaveilig te doen zijn er volop desinfecteerzuilen beschikbaar. Medewerker Theo Elshof toont hoe hier op de juiste wijze gebruik van te maken. (Foto: Jan Bouwhuis)

Betuwse musea klaar voor bezoekers

Met rolstoelers springen we flexibel om bij lift en trappen

Van 1906 tot 1918 heeft er tussen de drie museumsteden van de Betuwe een tram lijn gelopen: de TBC-lijn. Die liep tussen Tiel, Buren en Culemborg. Volg het oude tramspoor tussen de drie historische steden en ontdek wat alle musea voor fraais te bieden hebben.

Volg de oude TBC tramlijn

Arno voor de Poorte

Opluchting

De musea in het Rivierengebied zijn opgelucht dat ze weer bezoekers mogen ontvangen. Dat is beter voor de collecties, want gesloten deuren zorgen voor stilstaande lucht en zich ophopend vocht. Dat leidt sneller tot schimmelvorming en daar kleven tal van risico's aan. In het ergste geval is het zelfs funest voor de uitgestalde museumartikelen.

Regio - Ook de Rivierenlandse musea moesten begin maart plots dicht. Sinds 1 juni zijn ze weer open en per 1 juli zijn de meeste beperkende maatregelen er wel af. De anderhalve meter afstand blijft echter de norm.

Tiel / Flipje en Streekmuseum

Directeur Alexandra van Steen (55) van het Tielse Flipje en Streekmuseum is blij dat 'haar' museum sinds 1 juni weer open mag zijn voor publiek. "We hebben sinds de heropening de landelijke richtlijnen van het RIVM gevolgd," zegt ze over de genomen maatregelen. "We hebben een lijst bijgehouden van alle bezoekers. Een mevrouw van de GGD die hier als bezoekster kwam, vond het geweldig hoe netjes we dit bijhielden." Het Tielse museum werkt met twee tijdsloten. 13:30-15:00 uur of 15:00 tot 16:30 uur. En het Flipjeteam heeft in 't museum eenrichtingsverkeer ingesteld. "Bezoekers gaan met de lift naar de vijfde verdieping en vervolgen hun route door het museum via de trappen naar beneden. In het trappenhuis staat een knipperlicht. Dat licht op als er iemand in de buurt komt. Zo is de 1,5 meter afstand gewaarborgd," licht Alexandra toe. De directeur merkt dat ze nauwelijks hoeven te handhaven. "Met maximaal twintig bezoekers per tijdslot is dat onnodig. Iedereen is erg gedisciplineerd."

streekmuseumtiel.nl

Buren / Marechausseemuseum

"Ik heb het grootste huis in de stad," zegt Rene Parijs (59) van het Marechausseemuseum in Buren. "Maar er zitten wel een aantal bottlenecks qua vernauwingen in de verplichte route die we na de opening hebben ingesteld." Met een limiet van 24 bezoekers tegelijk 'op zaal' zorgen de medewerkers voor een continue check van de in- en uitstroom van bezoekers. Aan de poort geen gezondheidsvragen meer. Tijdssloten zijn overbodig. "Dat is nog wel mogelijk. Die service staat bij ons los van corona," zegt Rene. Het Burense museum heeft het educatie-aanbod 'De militair vertelt' opgezet. "Echte militairen, die in functie zijn, komen hun verhaal vertellen. Wel op 1,5 meter afstand. Kinderen - en hun papa's - mogen weer in de auto's en pantservoertuigen. We besteden aandacht aan 75 jaar bevrijding en het feit dat Buren 625 jaar stadsrechten heeft. Bovendien hebben we van de gemeente 't fiat gekregen om op 13 september de kunstmarkt te houden."

www.marechausseemuseum.nl

Culemborg / Elisabeth Weeshuismuseum

In Culemborg kunnen ze 'er weer tegenaan' volgens directeur Leonieke Terlouw (39). "We hanteren wel eenrichtingsverkeer en we hebben een aantal hygiënestations opgesteld. Dat geeft iedereen een veilig gevoel." Het museum heeft een gastvrouw die op zaal loopt. "Zij wijst iedereen op wat vooral wél mag. Het valt allemaal reuze mee." Het Weeshuismuseum richt zich op gezinnen. "Voor de kinderen is het leuk om mee te doen aan 'We doen de wasch!'. In een oude teil lekker kliederen met kleding, sop en water."

weeshuismuseum.nl

Arno de Poorte
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden